Arrogante kikker

De Amerikaan Lance Armstrong won tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij de Tour de France. Afgelopen september kondigde hij aan in 2009 weer mee te doen, maar de Fransen hoorden het dit keer minzaam glimlachend aan. Ze laten zich niet meer domineren door een Amerikaan.

Een parallel valt te trekken met de nieuwe stijl wijnen uit de Languedoc. Men produceert hier al generaties lang oceanen wijn, ooit bedoeld om de dorstige Franse natie van levenselixer te voorzien. Maar de Fransen drinken nu nog niet half de hoeveelheid van twintig jaar geleden. Het gebied kwam in serieuze moeilijkheden. Er ontstond een wijnplas.

Buitenlandse wijnbedrijven, vooral uit Australië en Amerika roken hun kans en kochten voor bodemprijzen overtollig druivensap op en begonnen op moderne wijze soepele, fruitige wijnen te maken. Ze werden al snel een hit. Voorzien van een aantrekkelijk etiket, zonder dat eeuwige Franse kasteel erop maar simpel, informatief en pakkend. De Fransen, natuurlijk ook niet geheel achterlijk, beginnen nu de truc goed door te krijgen en zijn op dezelfde manier wijnen aan het maken, en niet de eerste de beste.

Ik begin met een witte wijn van Laurent Miquel. Modern gemaakt van Chardonnay en Viognier, barstensvol fruit met aroma’s van perzik, abrikoos en frisse citrustonen. Neem een slok en je proeft een rijk tropisch mengsel van meloen, ananas en wat kiezelachtige mineraliteit. Een prachtig voorbeeld van nieuwe opwindende blends van puur Franse druiven. Als tweede drink ik een rode Arrogant Frog, een krachtpatser van Grenache, Syrah en Mourvedre. De volle fruittonen van cassis en braam springen het glas uit. Deze wijn heeft in vaten van Amerikaans eikenhout gelegen, ook al zoiets totaal on-Frans, maar het zorgt wel voor een weelderige smaak met tonen van vanille, specerijen en iets tabakachtigs, alsof er even een sigarendoos voorbij loopt.

Die nieuwe Fransen uit de Pays D’Oc doen het zo gek nog niet, bij deze breek ik een lans voor dit gebied.

Ben trouwens benieuwd wat Lance gaat drinken, want Champagne zal het dit keer niet worden.

Menno Simon

Laurent Miquel chardonnay/viognier 2007, via Wijnkoperij Platenburg of Wijnhaven Wijnimport €5,49Arrogant Frog GSM Reserve 2007 via Gall & Gall, €7,95mennosimon@nrc.nl
    • Menno Simon