Verlanglijstje

Deze week verscheen de nieuwe Michelingids. Altijd weer een zenuwslopend moment voor de top van de Nederlandse horeca. Moet je nu elk jaar zo’n nieuw rood boekje aanschaffen? Mwah, alleen als je een double breasted handelsreiziger bent en kickt op sterretjes eten. Kijk voor alle roddels, hoogte- (2 sterren voor Het Brouwerskolkje in Overveen) en dieptepunten (geen langverwachte 3e ster voor Beluga in Maastricht) én voor een minicursus ‘Hoe herken ik een Michelininspecteur?’ liever op www.missethoreca.nl.

Net als Michelin komt Nicolaas Klei ieder jaar met een update van zijn standaardwerk. De Supermarktwijngids 2009 (uitgeverij Podium) ligt nu in de winkel. Ook die hoef je natuurlijk niet elk jaar opnieuw aan te schaffen. Eens in de twee, drie jaar is ook goed. Het belangrijkste nieuws uit 2009: Spanje doet het goed als wijnland; de schroefdop rukt op ten koste van de kunststofkurk (mooi zo!); het aanbod van rosé en prosecco blijft groeien.

Iens, het democratisch alternatief voor Michelin, bestaat tien jaar en kwam omdat te vieren onlangs met twee gloednieuwe gidsen. Eén met 1048 restaurants in Groot Amsterdam, één met 1590 restaurants in 10 steden. Tuurlijk, diezelfde informatie is ook op www.iens.nl te vinden, maar de gids is wel lekker overzichtelijk en handig voor in de auto.

In de Foodloversguide NL vind je geen restaurants maar de beste culi-adressen van Nederland. Ofwel: de beste slagers, bakkers, aspergeboeren, kaasmakers, viswinkels, chocolatiers van Groningen tot Maastricht. Plus interviewtjes met producenten en de favoriete winkels van chef-koks en kookjournalisten. Al bladerend door de Foodloversguide kun je je alleen maar afvragen: waarom was dit boek er niet eerder?

Over Proef Londen (uitgeverij Kosmos) had ik het gisteren al. De culinaire stadsgids werd genomineerd als Kookboek van het Jaar 2008, maar won niet. Dat lag waarschijnlijk niet aan de vormgeving, die geweldig is. Fijn papier, fijn lettertype, een kaft die bestaat uit een uitvouwbare plattegrond van Londen. De 60 recepten van Londense topchefs zien er goed uit, maar het boek is te veel gids om tevens kookboek te zijn. Alleen kopen dus, als je tegelijkertijd een weekend Londen boekt (en laat dat Britse pond nu ongelofelijk laag staan...).

Om te plezier te beleven aan Reismenu (Uitgeverij Kunstmag) hoef je zelf de deur niet uit. Culinair journalist Cor Hospes vertelt zo smakelijk over zijn reizen dat je gewoon vanuit je leunstoel kunt meegenieten. Hij neemt je mee naar Zuid-Afrika en Maleisië, maar ook gewoon naar Limburg en Den Haag, en overal voel, ruik en proef je met hem mee. Reismenu is wat je noemt lekker leesvoer.

Tot slot, het boek waarvoor ik persoonlijk nog een extra Sinterklaas Kapoentje in de schoorsteen ga brullen: Arabia (Kosmos). Merijn Tol en Nadia Zerouali reisden samen met fotograaf Sven Benjamins door Marokko, Tunesië, Libanon, Syrië, Andalusië en Sicilië. Op basis van die ervaring maakten ze een boek waaruit de geur van saffraan, rozenwater, verse munt en geroosterde pistachenootjes zo van de bladzijden je neus in waait. Ah, lieve Sint?

Janneke Vreugdenhil

Kijk op nrc.tv hoe er in Janneke’s keuken kruidnootjes worden gebakken. Volgende week in koken etc: erwtensoepwedstrijd. Post je recept op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil