Verbod overal anders

In Nederland groeit het verzet tegen het rookverbod.

De situatie elders in Europa verschilt. Spanje rookt vrolijk door, de Fransman is braaf.

Ducados

De strijd om het rookverbod in Nederland wordt harder. In kroegen in Den Bosch, Groningen, Tilburg en Breda staan de asbakken weer op tafel. Bovendien wordt een rechtszaak voorbereid om het verbod aan te vechten. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) reageert met extra hoge boetes voor café-eigenaren, oplopend tot 16.000 euro.

De naleving van het rookverbod in andere landen is over het algemeen „zeer goed” schreef de minister aan de Kamer. Daar valt op af te dingen dat de wetgeving in diverse Europese landen minder streng is. In België bijvoorbeeld mag roken in kleine cafés nog steeds. In Spanje blijkt de nieuwe tabakswet amper te worden gehandhaafd.

Uit bijdragen van correspondenten wordt ook duidelijk dat het rookverbod wel degelijk economische effecten heeft. Vaak is het verbod het laatste zetje richting faillissement voor kroegen die al lang niet lekker liepen.

De commotie is elders vaak minder dan in Nederland. In Groot-Brittannië is een strikt rookverbod zonder veel verzet ingevoerd, al beginnen steeds meer pubeigenaren nu te klagen. Van georganiseerd verzet is vooralsnog geen sprake.

Italië kent een streng en goed functionerend verbod. „De wet heeft wonderwel gefunctioneerd. Vanaf het begin was duidelijk dat deze wet niet door een of andere corrupte politicus is gemaakt, maar voor het welzijn van de Italianen”, aldus de correspondent.

In Frankrijk is eveneens weinig verzet. Daar zijn de rokers gedwee uitgeweken naar verwarmde terrassen, terwijl de uitvoering in Duitsland en vooral Spanje minder soepel verloopt. Een korte blik op het rookverbod in deze drie landen.