Thaise premier dreigt met leger

Slapende Thaise anti-regeringsbetogers gisteren, gereflecteerd in de plafondspiegels van het Suvarnabhumi-vliegveld in Bangkok. Foto AP Sleeping anti-government protesters are reflected on roof of the Suvarnabhumi airport Thursday, Nov. 27, 2008, in Bangkok, Thailand. Thailand's powerful army commander called for an end to the country's deepening political crisis, but Prime Minister Somchai Wongsawat rejected his suggestion to step down and protesters refused his plea to end their occupation of the country's main airport. (AP Photo/Sakchai Lalit) Associated Press

Premier Somchai van Thailand heeft het leger gevraagd zich klaar te maken om de politie te helpen bij het ontzetten van de twee luchthavens die in Bangkok zijn ingenomen. Op de vliegvelden is de noodtoestand afgekondigd. Op tv beschuldigde de premier de bezetters er gisteren van „het land in gijzeling te hebben genomen”. Zijn woordvoerder sprak van een „terroristische actie”.

Tegenstanders van de regering namen dinsdag het internationale vliegveld van Bangkok in, en gisternacht het binnenlandse vliegveld. Ze eisen dat Somchai aftreedt. Met zwembrillen tegen traangas, helmen en eerste-hulpkits bereidden de demonstranten zich gisteravond voor op mogelijk ingrijpen door het leger en de politie. Veel van de door de demonstranten aangestelde bewakers droegen katapulten, knuppels en pistolen. Door de luidsprekers op het vliegveld werd omgeroepen: „Zijn jullie bang?”, waarop de betogers in koor riepen: „Wij zijn niet bang.”

Een van de leiders van de opstand, generaal buiten dienst en oud-gouverneur van Bangkok Chamlong Srimuang, riep vanuit een demonstrantenkamp bij de regeringsgebouwen in Bangkok op om niet in paniek te raken. „Als de politie de bijeenkomst vannacht uiteenwil jagen, ga dan uiteen en kom morgenochtend terug.”

Het verlies voor de voor Thailand belangrijke toeristensector wordt inmiddels geschat op ruim twee miljard euro. Duizenden buitenlanders, onder wie zeker 106 Nederlanders, zitten nog steeds vast in Bangkok. Commerciële vluchten kunnen niet meer landen of opstijgen. Enkele maatschappijen kregen gisteren wel toestemming om gebruik te maken van een militaire basis ten zuiden van de stad. Eerder op de dag leidde de verplaatsing van tanks door het leger tot geruchten over voorbereidingen voor een militaire coup, iets wat het leger ontkent. De regering riep militairen op om in hun kazernes te blijven.

Het Thaise leger zette in 2006 premier Thaksin Shinawatra af. De huidige premier, Thaksins zwager Somchai, wordt door velen gezien als een stroman van Thaksin. (AFP, AP, ANP)