Televisie Voorkeur

Naast de 16 beste Britse indoor bowlers doen ook deelnemers uit Australië, Zuid-Afrika, de VS, Canada, Hong Kong, Israël en Nieuw Zeeland mee aan de International Bowls Open in Olympos Burgess Hill. Een samenvatting (2de ronde) van het wedstrijdspel met de eenzijdig verzwaarde ballen is te zien op BBC 2, 01.20-3.20u.
Naast de 16 beste Britse indoor bowlers doen ook deelnemers uit Australië, Zuid-Afrika, de VS, Canada, Hong Kong, Israël en Nieuw Zeeland mee aan de International Bowls Open in Olympos Burgess Hill. Een samenvatting (2de ronde) van het wedstrijdspel met de eenzijdig verzwaarde ballen is te zien op BBC 2, 01.20-3.20u.

actualiteiten

Eenvandaag. Verslag van de beleggersbeurs die vandaag en morgen wordt gehouden in RAI Amsterdam: de dertigste Dag van de belegger. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Toelichting op het kabinetsbeleid. Ned.1, 18.35-18.45u.

Netwerk. Interview met Gari Kasparov, oud-wereldkampioen schaken maar bovenal oppositieleider in Rusland. Kasparov was deze week in Amsterdam, waar een documentaire werd getoond over zijn strijd tegen premier Poetin. Kasparov werd vorig jaar heftig tegengewerkt door de Russische autoriteiten tijdens zijn campagne in de aanloop naar de presidentsverkiezingen en verdween zelfs korte tijd achter de tralies. „Rusland is geen democratie en totaal corrupt”, aldus Kasparov, die grote economische en sociale problemen verwacht in Rusland. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag over de laatste ontwikkelingen in Mumbay en aandacht voor de grote problemen die opnieuw zijn ontstaan bij de kleine intensive care-afdelingen van de kleinere ziekenhuizen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk blikt samen met Marc Marie Huijbregts en Joost Zwagerman terug op de mediamaand november. Lucky Fonz III verzorgt de muzikale omlijsting. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. In de zaterdageditie van de Volkskrant wordt morgen de bovenste top 50 van de top 200 invloedrijkste Nederlanders 2008 bekend gemaakt. Vanavond zijn de invloedrijkste man en vrouw in Nederland, althans volgens deze lijst, te gast. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Volgende keer beter: Worstelen met de WMO. Je hebt twee jonge kinderen, de derde is op komst. Een herseninfarct zet je leven totaal op zijn kop. Je hebt recht op hulp en je weet heel goed wat je nodig hebt. Maar daar denken de sociale diensten anders over. Het verhaal van de familie Rietveld over hun ervaringen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ned.2, 19.50-20.25u.

De leugen regeert. GPD-journalist Frits Bloemendaal schreef het boek De Communicatieoorlog over de trucs en manipulaties van de overheid tegenover de pers. Hij gaat in debat met Bart Jochems, oud-journalist en voormalig woordvoerder bij Buitenlandse Zaken. In Nederland wonende Serven spreken schande van de column van Jan Dijkgraaf (Spits) die PSV-voetballer Danko Lazovic een (oorlogs)misdadiger noemde. Correspondent Conny Mus stapt naar de rechter omdat hij, en diverse van zijn collega’s, door Israël niet worden toegelaten tot de Gazastrook. Francisco van Jole over de dreig-dvd die bij Netwerk binnenkwam. De mediaraad: Gerri Eickhof, verslaggever NOS journaal en Mark Koster, journalist bij De Pers. Ned.2, 21.20-22.00u.

Dossier: jonge kinderen in de ouderrol. Documentaire over drie jonge Britse kinderen die al op jonge leeftijd voor zichzelf en voor hun broers en zusters de verantwoordelijkheid moeten dragen, omdat de ouders of verzorgers daartoe niet in staat zijn. RTL4, 22.20-23.20u.

De keuze van de kijker. Herman Brood: Rock-’n-roll junkie. Portret van de Nederlands rockmuzikant Herman Brood. De documentaire schetst een portret van een man bij wie mythe en werkelijkheid niet meer zijn te scheiden. De makers volgden Brood bij optredens, spraken met zijn moeder, managers, ex-bandleden en ex-vriendinnen. Documentaire van Jan Eilander, Eugene van den Bosch, Ton van der Lee en Frenk van der Sterre uit 1994. Ned.2, 22.55-0.30u.

amusement

De Nationale Wetenschapsquiz 2008. Derde van zes voorrondes. Acht families strijden met elkaar om in de finale (op Nieuwjaarsdag) te komen en daar de titel ‘knapste familie van Nederland’ te veroveren. Ned.2. 20.50-21.20u.

Ruben vs Sofie. Ruben Nicolai en Sophie Hilbrand strijden tegen elkaar om uit te maken wie de compleetste mens is. In aflevering 2 moeten ze binnen twee dagen een modeshow organiseren. De jury, bestaande uit Robine van der Meer, Bastiaan van Schaik en Daryl van Wouw, besluit uiteindelijk wie de beste modeshow heeft georganiseerd. Ned.3, 21.15-22.05u.

humor

Neveneffecten. Absurdistische documentaires over fictieve personen, verschijnselen of plekken. In de aflevering van vanavond gaat schattenzoeker Guillaume van Hecke op zoek gaat naar een lang verborgen schat op de bodem van de Noordzee. Maar incompetente leiding, incontinente meeuwen en een inconsequente boekhouder bemoeilijken de zoektocht. Canvas, 20.40-21.15u.

Tequila. Humoristische korte filmpjes die het gewone leven een vervreemdende draai geven. Ambulancebroeder Edo en Steyn nemen bij groot alarm alle tijd om rustig hun lunch af te ronden. Tina en Edo hebben van hun huiskamer een CSI-set gemaakt: een pizzabezorger stapt zonder enig vermoeden binnen. Blinde Dara heeft een blind date en clown Arie wil naar de film van Pipo. Belastingmedewerker Dara valt mensen lastigvalt met niet-bestaande formulieren. Ned.3, 22.00-22.30u.

sport

RTL Voetbal: Eerste divisie. Samenvattingen uit de eerste divisie. RTL 7, 23.10-0.10u.

NOS Sportjournaal. Samenvatting FC Groningen-AZ. Portret van voetballer Michael Dingsdag (Heerenveen) en verslag van handbalinterland Tsjechië-Nederland (dames). Ned.3, 22.30-22.56u.