Steun in China voor agentenmoordenaar

Peking. Een 28-jarige Chinees die in juli zes agenten doodstak, is geëxecuteerd. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. De doodstraf wordt in China breed gesteund, maar de executie van Yang Jia, een werkloze man uit Peking, maakte veel discussie los over het onderwerp. ”Hoe kan een intelligente jongen die van het leven houdt plotseling veranderen in een brute moordenaar? Ik weet zeker dat sociale ongelijkheid en het gebrek aan goede wetgeving de oorzaak zijn van deze tragedie. Zelfs als we honderden Yang Jia`s doodschieten zullen we de problemen in de maatschappij niet oplossen”, aldus een reactie op de in China populaire site sina.com. Yang raakte vorig jaar met de politie in conflict toen hij werd gearresteerd op beschuldiging van een eenvoudige fietsendiefstal. Volgens Yang martelden de agenten hem na zijn arrestatie. Hij klaagde de politie aan, maar zijn zaak werd niet in behandeling genomen. Woedend ging Yang daarna naar het politiebureau, waar hij met een mes zes agenten doodde. Een groep intellectuelen en kunstenaars tekende een petitie op het internet waarin ze de overheid opriepen een onderzoek in te stellen naar Yangs aanklacht over de mishandeling.