Sterrenkip

Voor 4 personen:1 Kemper maïsscharrelkip zout, peper2 el. olie60 gram boter1 ui75 gram biologische spekreepjes150 gram champignons of cantharellen1 dl. droge witte wijn1,5 dl. kippenbouillon of gevogeltefond1 takje of theelepel tijm125 ml. (light) crème fraichefacultatief: 1 - 2 tl. maïzena1 el. fijngehakte platte peterselie

De Dierenbescherming kent sterren toe aan producten van bedrijven die hun dieren biologisch verantwoord behandelen. Neem een kip: die moet in niet al te grote aantallen ruim kunnen scharrelen – ook buiten – en mag niet worden volgestopt met groeibevorderaars en antibiotica.

Ik noemde hier eerder al de ster voor de ‘Volwaard’, een kippenras dat van een groep Brabantse boeren langzamer mag groeien dan in de sector gebruikelijk is. De ‘Kemper maïsscharrelkip’ kreeg onlangs twee sterren. Een kip met drie sterren is ook te koop, als u maar wilt betalen. Die hoogste onderscheiding is toegekend aan het ‘Kemper Landhoen’, dat tweemaal langer over zijn groei mag doen dan een ‘gewone’ productiekip (maïsscharrelkip: anderhalf maal langer). De sterren staan op het etiket. Zie voor verkoopadressen de website www.kemperkip.com. Kemper is overigens een (bevlogen) meneer, niet een streekaanduiding.

Spoel de kip onder koud water af, dep haar droog met keukenpapier en strooi er peper en zout over. U kunt de kip heel of in stukken bakken. Verhit olie en 40 gram boter in een braadpan en bak hierin de kip rondom lichtbruin. Pel en snipper de ui. Bak ui en de spekjes 2 minuten met de kip mee. Schenk de witte wijn en bouillon in de pan en voeg tijm toe. Laat het vlees, met een deksel schuin op de pan, in 4 tot 5 kwartier gaar worden.

Maak intussen de paddestoelen schoon en bak ze in een koekenpan in de rest van de boter gaar. Neem de kip uit de pan. Roer paddestoelen en crème fraîche door de jus. Op smaak brengen met zout en peper. Bind de jus desgewenst met glad geroerde maïzena en strooi er peterselie over.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Gamba’s met schorseneer

    • Annelène van Eijndhoven