Staalreus ArcelorMittal schrapt 9.000 banen

Staalproducent ArcelorMittal wil wereldwijd ongeveer 9.000 werknemers ontslaan. Het bedrijf wil de komende jaren ruim 1 miljard dollar bezuinigen. In overleg met de vakbonden hoopt de grootste staalproducent ter wereld regelingen te treffen voor het personeel waardoor er geen gedwongen ontslagen nodig zijn en overtollige werknemers vrijwillig vertrekken.

Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. In een verklaring laat het bedrijf weten dat de ontslagen nodig zijn wegens de huidige economische situatie. De banen zullen vooral geschrapt worden in de administratieve afdelingen. Het bedrijf is niet van plan productiepersoneel te ontslaan.

Begin deze maand maakte de staalproducent wel bekend dat hij de productie met 30 procent gaat verlagen omdat de vraag naar staal sterk afgenomen is. ArcelorMittal werd overvallen door deze plotselinge afname: de eerste helft van dit jaar behaalde het bedrijf nog het beste bedrijfsresultaat ooit.

ArcelorMittal produceerde het afgelopen kwartaal 25,6 miljoen ton staal. De omzet bedroeg 35,2 miljoen dollar (27,3 miljard euro), de winst 3,8 miljard dollar. Door de productiedaling zal het bedrijfsresultaat van ArcelorMittal volgend jaar lager uitvallen. In welke fabrieken de productie verlaagd zal worden is nog niet bekend.

Bij het bedrijf dat in 2006 ontstond uit een fusie tussen het Europese Arcelor en het door Indiërs vanuit Londen geleide Mittal Steel, werken ruim 326.000 werknemers in zestig landen.