Spanning rond vliegveld Bangkok

Een ontruiming van het internationale vliegveld in de Thaise hoofdstad Bangkok leek kort na het middaguur alsnog dichterbij te komen. Oproerpolitie begon zich te verzamelen bij luchthaven Suvarnabhumi, waar duizenden anti-regeringsdemonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) zich sinds dinsdagavond hebben verschanst, met als gevolg vele honderden geannuleerde vluchten en tienduizenden gestrande reizigers.

Dat er een ontruiming zou komen, was echter nog niet zeker. Eerder vandaag had de politie nog aangegeven te willen onderhandelen met de demonstranten over een vrijwillig vertrek. Deze stap wekte de indruk dat de regering niet genoeg macht heeft over de politie om haar aan te zetten tot een ontruiming. Dat zou ook verklaren waarom premier Somchai Wongsawat vanmiddag de nationale politiechef ontsloeg. Eerder weigerde het leger al om iets aan de verstoringen door de PAD te doen. Onderhandelingen met de PAD hebben nog niets opgeleverd.

In de rest van Bangkok was vanmiddag niets te merken van de nieuwste escalatie van de demonstraties die al een half jaar duren. Al maken veel Thai zich grote zorgen over de richting waarin de strijd tussen de regering en de PAD gaat. De toerisme-industrie lijdt al maanden onder de demonstraties, aangezien tientallen landen hun burgers aanraden Thailand te mijden. Volgens de Thaise toerisme-autoriteiten kunnen tot 2 miljoen van de jaarlijkse 14 miljoen bezoekers hun reis aflasten. Door de politieke én de economische crisis hebben verschillende organisaties hun ramingen voor de economische groei al naar beneden bijgesteld.

Sommige Thai zien een staatsgreep door het leger als oplossing uit de impasse en gisteren ging het gerucht dat een coup ophanden is. Maar voorstanders van de regering, verenigd onder de naam UDD, maakten meteen duidelijk dat zij in zo’n geval de straat op zullen gaan, wat „zeker tot een oorlog” zou leiden. Demonstranten van de UDD raakten al een aantal keer in gevecht met de PAD, wat heeft geleid tot enkele doden. Legerchef Anupong Paochinda houdt tot nu toe veel geen staatsgreep te willen plegen, omdat „het niet in het belang is van het land”.

Voor reizigers die Thailand willen verlaten zijn er intussen weinig mogelijkheden. Internationale vluchten vanuit andere luchthavens in het land – de meeste op wel 10 uur rijden afstand van Bangkok – zitten veelal vol.

Meer over de Thaise crisis op nrc.nl/jakarta