Spaarder Icesave krijgt voor Kerst geld terug

De Nederlandse Bank begint medio december met de betalingen aan de gedupeerde spaarders bij de IJslandse internetbank Icesave. Dat schrijft minister Bos (Financiën, PvdA) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Weekers (VVD).

De spaartegoeden bij Icesave zijn tot 100.000 euro gegarandeerd. Een bedrag van 20.887 wordt vergoed door de IJslandse autoriteiten. De rest, tot 100.000 euro, wordt vergoed door Nederland. Mensen die meer hebben gespaard dan 100.000 euro moeten proberen om dat op een andere manier terug te krijgen. Volgens Bos gaat het om 40 miljoen euro.

De regeling kost IJsland ongeveer 1,3 miljard euro en om dit te financieren is een lening afgesloten met de Nederlandse Staat. De concretisering van deze lening voorziet Bos „binnen enkele weken”. Nederland is volgens Bos 300 miljoen euro kwijt voor de spaarders die meer dan 20.000 en minder dan 100.000 euro bij Icesave hadden uitstaan. Gemeenten en provincies hadden 187 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki (het moederbedrijf van Icesave) en 25 miljoen bij Kaupthing, een andere IJslandse bank.

Daarnaast zijn er nog andere gedupeerden (250 miljoen euro). Deze partijen vallen niet onder de regeling en moeten proberen om via een juridische procedure hun geld terug te krijgen. In Groot-Brittannië krijgen de spaarders 100 procent van hun IJslandse geld terug via de Britse overheid. De extra kosten daarvan komen ten laste van de Britse begroting, schrijft Bos.