Sombere beleggers verwachten groei

Sombere beleggers verwachten groei Amsterdam, 28 nov. Particuliere beleggers, vanmorgen op de dertigste Dag van de Belegger van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in de RAI in Amsterdam. Volgens bank-verzekeraar ING zijn particuliere beleggers somber gestemd. Ze verroeren zich vrijwel niet meer op de aandelenmarkt, maar denken desondanks dat de AEX-index de komende zes maanden liefst 40 procent zal stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek onder vijfhonderd particuliere beleggers met minimaal 40.000 euro belegd vermogen, dat ING vanmorgen presenteerde.De uitkomsten van het onderzoek lijken in tegenspraak met elkaar. De beleggers zeggen somber gestemd te zijn over de economische verwachtingen voor de komende zes maanden, maar ze verwachten wel een herstel van de Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX-index. Het komende half jaar verwacht 40 procent van deze beleggers een stijging van de index naar 350 punten. Vanmorgen stond de index op 251 punten.Deze uitkomst komt overeen met de verwachting van een groot aantal analisten die ook fors herstel voorspellen voor de komende maanden, na de enorme val van het afgelopen jaar als gevolg van de kredietcrisis en de dramatische ontwikkelingen in de bancaire sector. De prognose van een aantal experts is overigens ook dat de index, voordat dit herstel zich zal aandienen, eerst nog enkele tientallen punten zal dalen.Terwijl uit het onderzoek blijkt dat veel beleggers zich sinds augustus afzijdig hebben gehouden van de aandelenmarkt of zich zelfs helemaal hebben teruggetrokken, geeft eenderde aan juist meer mogelijkheden te zien voor beleggen. Opmerkelijk is dat de helft van de beleggers bij investeringsbeslissingen vooral blijkt te handelen „op gevoel” en niet zozeer op basis van deskundige adviezen. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer 30ste Dag van de Belegger georganiseerd door de VEB in de RAI Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 28-11-2008
Sombere beleggers verwachten groei Amsterdam, 28 nov. Particuliere beleggers, vanmorgen op de dertigste Dag van de Belegger van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in de RAI in Amsterdam. Volgens bank-verzekeraar ING zijn particuliere beleggers somber gestemd. Ze verroeren zich vrijwel niet meer op de aandelenmarkt, maar denken desondanks dat de AEX-index de komende zes maanden liefst 40 procent zal stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek onder vijfhonderd particuliere beleggers met minimaal 40.000 euro belegd vermogen, dat ING vanmorgen presenteerde.De uitkomsten van het onderzoek lijken in tegenspraak met elkaar. De beleggers zeggen somber gestemd te zijn over de economische verwachtingen voor de komende zes maanden, maar ze verwachten wel een herstel van de Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX-index. Het komende half jaar verwacht 40 procent van deze beleggers een stijging van de index naar 350 punten. Vanmorgen stond de index op 251 punten.Deze uitkomst komt overeen met de verwachting van een groot aantal analisten die ook fors herstel voorspellen voor de komende maanden, na de enorme val van het afgelopen jaar als gevolg van de kredietcrisis en de dramatische ontwikkelingen in de bancaire sector. De prognose van een aantal experts is overigens ook dat de index, voordat dit herstel zich zal aandienen, eerst nog enkele tientallen punten zal dalen.Terwijl uit het onderzoek blijkt dat veel beleggers zich sinds augustus afzijdig hebben gehouden van de aandelenmarkt of zich zelfs helemaal hebben teruggetrokken, geeft eenderde aan juist meer mogelijkheden te zien voor beleggen. Opmerkelijk is dat de helft van de beleggers bij investeringsbeslissingen vooral blijkt te handelen „op gevoel” en niet zozeer op basis van deskundige adviezen. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer 30ste Dag van de Belegger georganiseerd door de VEB in de RAI Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 28-11-2008 Boyer, Maurice