Selectie Theater & Dans

Ik val, val in mijn armen

Vlaamse acteurs Wim Opbrouck en Els Dottermans brengen countrymuziek in de warmhartige wintershow Ik val, val in mijn armen. Zij zingen vertalingen van klassiekers, als Blijf bij je vent (Stand By Your Man) en Doet pijn (Love Hurts), en een paar liedjes van Chip Taylor: Must be The Whiskey en Fall. Country is hier een wijd begrip, dus brengen ze ook het meebrul-chanson Travailler c’est trop dur van Julien Clerc en Brahms’ Abschiedslied. Met veel schwung en humor slepen Wim en Els je mee, geconcentreerd en ingehouden zingend, om de grote gevoelens uit de liedjes voor zichzelf te laten spreken. Inl 020-6242311 of www.ntgent.nl.

Youp, Dolf, Guido en Freek

Verschillende cabaretiers toeren reeds door het land met een oudejaarsconference, zoals Youp van ‘t Hek (www.youp.nl), Dolf Jansen (www.dolfjansen.com) en Guido Weijers (www.goedonthouden.nl). Freek de Jonge (www.freekdejonge.nl), daarentegen werkt aan een Sportconfererence. Alles komt later op tv of dvd, maar in het theater is cabaret altijd veel beter.

Gewürztraminer

Marcel Osterop noemt zijn compacte relatiekomedie, opgevoerd door Het Zuidelijk Toneel, naar een frisse Elzaswijn. Maar echt zonnig is zijn stuk niet, eerder grimmig met een harde, soms zelfs agressieve ondertoon. Actrice Constance Kruis vernedert haar vriend (Dimme Treurniet) en haar lievelingsvriendin Heike Wisse op even doeltreffende als irritante manier. En toch werkt het: de eenzaamheid van alle drie is gruwelijk. Tournee t/m 18 dec. Inl www.hzt.nl.

Vakman

Artemis speelt het kindertoneelstuk Vakman (9+) van Josse de Pauw. Vier kunstenaars komen bijeen om hun slechte kunst te verbranden. De kanker van Vakman, maakt deze 'zuiveringsactie' noodzakelijk. De Pauw biedt een uitgebalanceerde combinatie van lyriek en ontnuchterende spitsvondigheden. Een machtsspel om wie de meeste liefde kan uiten voor Vakman houdt de voorstelling onder hoogspanning. Toernee: t/m 21 dec. Inl: 073- 6123223 of www.artemis.nl

Goemans Kroon Van den Brink

Toneelgroep Monk speelt een bewerking van Thomas Bernhards toneelstuk Ritter Dene Voss. Met Ellen Goemans en Maartje van den Brink als de acterende zussen en met Rutger Kroon als hun gestoorde broer die fulmineert tegen de fundamenten van een beschaving. Regisseur Joachim Robbrecht houdt de vaart erin en laat Bernhards onnavolgbaar geestige taal intact. Tournee t/m 24 jan. Inl www.tgmonk.nl.

De vrouw met de baard

Regisseur Koos Terpstra neemt afscheid van het NNT met De vrouw met de baard. De voorstelling toert rond in twee verschillende versies, met twee aparte casts. Deze zwanezang van Terpstra’s NNT vermengt de wereld van het circus met de politieke wereld. Het gaat over de leugen en de waarheid, en het volgen van je hart, je eigen hart. Tournee t/m 18 dec. Inl www.nnt.nl of 050-3113399.

Rilke