Selectie Muziek

Jevgeni Kissin

De Russische pianist Jevgeni Kissin (37), een voormalig wonderkind, geeft in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw een recital met muziek van Prokofjev (delen uit Romeo & Juliet, Sonate nr 8) en Chopin (de Polonaire-Fantaisie op 61, mazurka's en etudes. 20 nov 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345.

Mahler X

James Conlon, van 1983 tot 1991 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is terug in Rotterdam voor twee uitvoeringen van de onvoltooid gebleven Tiende symfonie van Mahler. Conlon dirigeert de uitvoeringsversie die de Engelse musicoloog Deryck Cooke in 1964 maakte van de aangrijpende schetsen die Mahler in 1911 achterliet. 6 dec 20u15; 7 dec 15u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717.

James MacMillan

De Britse componist James MacMillan dirigeert bij het Vlaamse orkest deFilharmonie twee stukken van hemzelf: Veni, Veni, Emmanuel, een spectaculair slagwerkconcert met solist Colin Currie, en The Berserking, een pianoconcert met Martin Roscoe als solist. Verder twee stukken van Stravinsky: Concerto in D en Variations (Aldous Huxley In Memoriam). 30 nov 20u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717.

Arcadi Volodos

De meesterpianist Arcadi Volodos is de solist bij het Oslo Filharmonisch Orkest in het Derde pianoconcert van Rachmaninov. Verder dirigeert Jukka-Pekka Saraste De houten prins van Bartók en La valse, poème choréographique van Ravel.1 dec 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345.

Menahem Pressler

De wereldvermaarde pianist Menachem Pressler, de oprichter van het recent opgeheven Beaux Arts Trio, geeft drie masterclasses in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw en geeft samen met cellist Antonio Meneses een recital met sonates van Beethoven en Brahms. Masterclass: 8, 9 dec 10u; 10 dec 10 en 14u30; recital: 9 dec 20u15. Res 020 6718345.

Lykke Li

De Zweedse zangeres Lykke Li maakte een van de betere debuutalbums van dit jaar. Stoere en kwetsbare liedjes, waarvan een aantal zijn hitpotentie al heeft bewezen: Little Bit en I’m Good I’m gone. Voorafgaand aan Lykke Li treedt de Nederlandse hiphopzangeres La Melodia op. Lykke Li, 6 dec. 01.00 uur, La Melodia, 22u15, Paradiso, Amsterdam.

Nina Kinert

Naast Lykke Li stuurt Zweden nog een aanstormende vrouwelijke singer-songwriter. Nina Kinert, die eerder opviel als begeleider van de Noorse Ane Brun, heeft een zoetgevooisdere stem en voorkomen dan Lykke Li, maar schiet ondertussen in haar liedjes wel haar minnaar, diens vrouw en kind neer. 28 nov., 20u30, Melkweg, Amsterdam.

Benjamin Herman

Er lijkt geen jazzevenement in Nederland plaats te vinden zonder de leider van New Cool Collective, Benjamin Herman. In het Bimhuis presenteert hij samen met het Benjamin Herman Quartet zijn nieuwe cd: Hypochristmastreefuzz. 4 dec., 20u30, Bimhuis, Amsterdam.

Gandhi Bazaar

Fluitist en componist Ned McGowan is bekend als één van de spilfiguren van Karnatic Lab. Onder zijn leiding brengt Gandhi Bazaar een muzikale mix, met Karnatische percussie, oriëntaalse stembuigingen, jazzy improvisaties en flamencoritmes. Mét de getalenteerde Turks/Nederlandse Esra Dalfidan. 4 dec., 20u30, Tropentheater, Amsterdam.