Selectie Film

Die Welle

In Die Welle wil de populaire docent Rainer Wenger (Jürgen Vogel) tijdens een studieproject zijn leerlingen graag leren wat anarchie is, maar dat onderwerp is door zijn brave collega gekaapt. Dan maar autocratie. „Niet weer het fascisme”, roepen de scholieren verveeld. Bij wijze van experiment verdeelt Rainer de klas in groepen en drilt ze in discipline: zo moeten ze hem aanspreken met ‘Herr Wenger’ en opstaan als ze tegen hem spreken. Hij laat ze een uniform kiezen en sluit andersdenkenden uit. In een paar dagen overspoelt deze beweging de hele school. Ook Rainer zelf wordt meegesleurd door zijn didactische experiment: de vrijbuiter geniet eigenlijk wel van de discipline en de orde in zijn klas. Regie: Dennis Gansel. Met: Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul. In 8 bioscopen.

Der Baader Meinhof Komplex

Het dendert maar door, tweeënhalf uur, machinaal, meedogenloos en adembenemend. Der Baader Meinhof Komplex van regisseur Uli Edel is een waarlijk Duitse blockbuster. De makers duiden noch verklaren de terreurbeweging. Het is wat het is: een manische opkomst-en-ondergangkroniek van de Rote Armee Fraktion, 1967-1977. Hun geweldsmythe staat centraal, kijkers doorgaan hetzelfde proces als indertijd veel RAF-sympathisanten: van bewondering naar walging. Regie: Uli Edel. Met: Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek. In 27 bioscopen.

Rembrandt’s J’Accuse

In de nieuwste documentaire van kunstenaar en regisseur Peter Greenaway legt hij uit dat Rembrandts Nachtwacht een forensisch onderzoek is naar de achtergrond, de context en de motieven van alle 34 karakters. In de ogen van Greeneway beschuldigt Rembrandt de geportretteerden van een moordaanslag. Ook geeft Greenaway kritiek op het hedendaagse gebrek aan visuele geletterdheid van kunstliefhebbers. In een masterclass Kijken naar kunst door de ogen van Peter Greenaway bij het Zeeuws Museum en Filmhuis Schuttershof wordt eerst de film bekeken, gevolgd door een nagesprek met een kunsthistoricus. Hierna wordt onder deskundige leiding het Zeeuws Museum bezocht om een nieuwe manier van kijken toe te passen op het topstuk van het Zeeuws Museum: de Zeeuwse Wandtapijten. Op 30 nov, 19 en 21 dec om 12u45. Kosten €45 incl entree, koffie, rondleider, filmvertoning en dvd. Res 020-62081 12 of www.artifex.nu. Tournee langs andere steden. Inl www.jaccuse.nu.

Madagascar 2

Vervolgfilms zijn voor luilakken, maar steeds vaker blijkt deel twee beter dan het origineel. Dat is ook het geval met animatiefilm Madagascar 2: Escape to Africa. De koddige zebra, leeuw, nijlpaard en giraffe trachten nu met een door een katapult gelanceerd vliegtuig Madagascar te verlaten. Ze landen in een Afrikaanse savanne, waar ze oude familie tegenkomen. Het meppende omaatje keert ook terug. Virtuoze motoriek, beweging en souplesse zoals in alle goede animatiefilms. In: 55 bioscopen (NL), originele versie in 29 bioscopen. Regie: Eric Darnell en Tom McGrath

Bij alle recensies staat voortaan een waardering:

slecht

onvoldoende

voldoende

goed

uitmuntend