Selectie Diversen

Leiden

Op 28 november (20u15) wordt de Siegenbeeklezing gehouden door Roelof van Gelder (redacteur NRC Handelsblad) en Marijke van der Wal (bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands aan de Universiteit Leiden). De titel van de lezing is ‘Gekaapte brieven onder de loep’ en gaat over de collectie Sailing letters, een verzameling van 38.000 Nederlandse brieven en documenten in Engelse archieven, een ‘bijvangst’ van de buit die Engelse kapers in de 17de en 18de eeuw veroverden op Nederlandse schepen. Cleveringaplaats 1 (Lipsius), zaal 148. Res 071-5273084 & bestuur@siegenbeek.nl

Rotterdam

Het maandelijkse filmprogramma in De Unie, Off Screen presenteert op 28 november een programma met korte films voor de pauze en een lange film na de pauze. De korte films zijn: Garcia Lorca esta vivo? (Eef de Graaf); Het noorden is het noorden (Sander Alt); De Tijd (Bart Vegter) en een Kort Rotterdams, Camhead (Daniel van den Broeke). Na de pauze Chicagoblok van Ingeborg Jansen. Gespreksleider: Christiaan van Schermbeek. Mauritsweg 35. Inl: 010-4333534 & www.deunie.nu

Utrecht

Het Centraal Museum organiseert in samenwerking met het Utrechtse debatcentrum Tumult op 30 november (14u30-16u) het debat ‘Tussen Kunst en Crisis’, waarin juist de positieve gevolgen van de economische crisis op kunst centraal staan. Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl: 030-2362362 & www.centraalmuseum.nl

Nijmegen

Bernard Wasserstein verzorgt 3 december (20u) de Hannah Arendt Lezing: ‘Barbarism in Civilization: How to Write and How not to Write the History of Twentieth Century Europe’. Na afloop gaat filosoof Dirk De Schutter met Wasserstein in gesprek. Voorafgaand aan de lezing (19u) is er een introductie over Arendt. Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. Inl: www.ru.nl/sp/wasserstein

Den Haag

De Britse historica Lisa Jardine geeft op 4 december (19u30) een lezing over de rol van Constantijn Huygens in de culturele relaties tussen Engeland en Nederland in de zeventiende eeuw. Voertaal Engels.Aula van de KB, Prins-Willem-Alexanderhof 5. Aanmelden: 070-3140217. Inl: www.kb.nl

Haarle

Op 30 november (14-16u) is er op de Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, een herfstwandeling met midwinterhoornklanken op de achtergrond. Start: parkeerplaats bij De Pas, Oude Deventerweg. Inl 06-15681320 of 0548-5963 53

Amsterdam

In de maanden december en januari start iedere zaterdag om 14u een wandeling langs de wintergroene planten in de Hortus. Na afloop is er glühwein en warme chocolademelk op het terras van de Oranjerie. Hortus Botanicus Amsterdam. Inl: 020-6259021 & www.dehortus.nl

Den Haag

Stadsdichter George Moormann neemt bezoekers op de expositie Bewonderde stad, Hollandse stadsgezichten uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis mee naar zijn stad Haarlem, de plaats waar schilder Gerrit Berckheijde woonde en werkte. Bij de schilderijen van Berckheijde brengt Moormann zijn gedichten over Haarlem ten gehore. Daarna geeft hij een workshop bij het schrijven van gedichten. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8. Aanmelden www.bewonderdestad.nl

Rotterdam

Op 30 november (11-13u) geeft schrijfster Suzanna Jansen in het Nationaal Onderwijsmuseum een lezing over haar boek Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis. Nieuwemarkt 1a. Inl: 010-4081195 & www.leeskabinet.nl