Selectie Buitenland

Machelen-Zulte

De Belgische schilders James Ensor (1860-1849) en Roger Raveel (geb. 1921) zijn moeilijk in een stroming onder te brengen. Im- en expressionisme en symbolisme zijn bij Ensor aan te wijzen. Raveel jongleert met figuratief en abstractie en stelt het medium schilderkunst ter discussie. In 1945 bezocht Raveel de door hem bewonderde Ensor in Oostende. Het Roger Raveelmuseum in Machelen-Zulte toont met schilderijen, tekeningen, grafiek en wandtapijten de thematische en vormelijke overeenkomsten tussen deze twee Vlaamse meesters. T/m 22 feb. Roger Raveelmuseum, Gildestraat, Machelen-Zulte, wo t/m zo 13-17u. Inl www.rogerraveelmuseum.be en 0032 93816000.

Gent

Er zijn weinig Belgische keukens waar geen roestvrijstalen ‘kookpot’ of pan van firma Demeyere op de plank staat. Het bedrijf uit Herentals bestaat dit jaar precies een eeuw en is still going strong. De afgelopen jaren werkte Demeyere met bekende ontwerpers, met stijlvol kookgerei van hoogstaande kwaliteit als resultaat. Het Designmuseum in Gent geeft een beeld van de pannen en andere kookspullen van de firma en brengt als primeur de pannen die Demeyere liet ontwerpen door de Engelse architect en designer John Pawson. T/m 8 feb., Designmuseum, Jan Breydelstraat 5, Gent, di t/m zo 10-18u. Inl www.designmuseumgent.be en 0032 92679999.

Brussel

De tentoonstelling Un-Scene in het nog jonge Brusselse centrum voor hedendaagse kunst Wiels belicht twintig Belgen van de jongste generatie kunstenaars. De expositie omvat schilderijen, tekeningen, foto’s, video’s, installaties en performances van de laatste tien jaar. Projecties en performances en vier discussie avonden georganiseerd door de tijdschriften A-Prior, Code, Janus en Sic vullen het project aan. Met werk van onder anderen Agentschap, Stephan Balleux, Vaast Colson, Tina Gillen, Benoît Platéus, Harald Thys & Jos de Gruyter en Heidi Voet. 29 nov. t/m 22 feb., Wiels, Van Voxemlaan 354, Brussel, wo t/m za 12-19u, zo 11-18u. Inl www.wiels.org en 0032 23400050.

Mons/Bergen

Serge Poliakov (1906-1969) werd geboren in Moskou en vluchtte tijdens de revolutie met zijn ouders naar Europa. Hij volgde diverse kunstopleidingen en raakte in 1937 in Parijs bevriend met Delaunay en Kandinsky. Zijn vroege werk is beïnvloed door het kubisme en het fauvisme. Vanaf 1930 worden zijn schilderijen abstract. Hij wordt gerekend tot de Ecole de Paris. Een overzichtstentoonstelling in het BAM in Bergen toont zo’n honderd werken van Poliakov uit verschillende collecties. T/m 8 feb., Musée des Beaux-Arts, Rue Neuve 8, Mons, di t/m zo 12-18u. Inl www.mons.be en 0032 65405298.

Stuttgart

De Nederlandse actrice Elsie de Brauw treedt in Stuttgart op - met de bekroonde voorstelling Schwester von (Zus van) Lot Vekemans. Het Stuttgarter Theater Treffen biedt ook ensceneringen uit Frankrijk, Rusland en Mozambique, om maar een paar landen te noemen. Twee voorstellingen van Peter Brook zijn er te zien: Warum Warum door het Schauspielhaus Zürich en de bitterzoete anti-apartheidskomedie Sizwe Bansi ist tot, gespeeld door het Theatre des Bouffes du Nord uit Parijs. T/m 30 nov. Inl 0049-7112364610 en www.tri-buehne.de.

Berlijn

Hölderlin is een nieuwe opera over de eenzame Duitse dichter maar ook over het eeuwige verlangen naar eenheid met de natuur. Peter Ruzicka dirigeert, Dietrich Henschel zingt de hoofdrol. T/m 4 juli 2009 in de Staatsoper Unter den Linden, Berlijn. Inl www.staatsoper-berlin.de.