Rusland keert terug op Cuba

„Rusland is terug in Latijns-Amerika, in het bijzonder op Cuba.” Met die boodschap sloot Dmitri Medvedev vandaag in Havana zijn rondreis door het Zuid-Amerikaanse continent af.

Als een wervelwind reisde de Russische president de afgelopen dagen door Peru, Brazilië en Venezuela. Hij sloot energiedeals, handelsakkoorden en maakte afspraken over militaire samenwerking. Met Venezuela werd een nucleair akkoord gesloten.

Symbolisch eindigde Medvedev gisteren zijn rondreis in Cuba, Ruslands bondgenoot tijdens de Koude Oorlog. Rusland wil de banden met Cuba, die na de val van de Sovjet-Unie als gevolg van de economische crisis werden verbroken, opnieuw aanhalen.

Met Raul Castro, broer en opvolger van ‘vader’ Fidel van de Cubaanse revolutie sprak Medvedev onder meer over economische en militaire samenwerking.

Volgens deskundigen wil Moskou met het intensiveren van de banden met Zuid-Amerika vooral een boodschap afgeven aan Amerika: als Washington zich bemoeit met de ‘achtertuin’ van Rusland (met plannen voor een raketschild in Polen en Tsjechië, en het aanmoedigen van een NAVO-lidmaatschap voor Georgië en Oekraïne bij voorbeeld), dan doet Rusland hetzelfde met Amerika’s achtertuin.

In hoeverre Cuba hierin mee wil gaan, is de vraag. In de Britse krant International Herald Tribune zegt Ruslandexpert Andrew Small vandaag dat het vooral China is waarvan Cuba afhankelijk is. Het land is de belangrijkste kredietverstrekker en is Cuba’s tweede handelspartner. Ideologisch mag Rusland dan misschien dichter bij Cuba staan, maar „China betaalt de rekeningen”, aldus Small. (AFP, Reuters)