Rokers Parijs naar terras

In Frankrijk heeft het algehele rookverbod in openbare gelegenheden sinds begin dit jaar het straatbeeld veranderd. Cafés en restaurants sluiten hun terrassen niet meer bij koud weer, maar verwarmen ze. In een beetje stad, en zeker in Parijs, is de klandizie buiten constant – maar binnen is het leger geworden.

Geklaagd wordt er weinig. Het rookverbod, dat bij invoering kon rekenen op ruime steun van de publieke opinie, wordt goed gerespecteerd. Het aantal faillissementen steeg met 37,5 procent, berekende horecabond UMIH. Het rookverbod lijkt vooral het verdwijnen van cafés op het leeglopende platteland te versnellen.

De verkoop van sigaretten daalde amper. Voor cafés en restaurants komt de grootste klap misschien nog. Begin deze maand hebben drie Groenen in het parlement een wetsvoorstel ingediend om verwarming van terrassen te verbieden, met het oog op „aanzienlijke energieverspilling”.

    • René Moerland