Rintje Pieternella SPEELTUIN

Illustratie Sieb Posthuma
Illustratie Sieb Posthuma Posthuma, Sieb

‘Mag mijn nieuwe buurmeisje mee?' vraagt Henriette. Ze is samen met Rintje en Tobias op weg naar de speeltuin in het park.

„Alleen als ze aardig is,” zegt Tobias.

„Ze heet Trijntje,” zegt Henriette. „En volgens mij is ze heel aardig, alleen een beetje verlegen.” „Ik vind het best hoor,” zegt Rintje. Met z’n drieën bellen ze aan bij het nieuwe buurmeisje. Ze doet zelf open. „Hoi Trijntje!” zegt Henriette. „Dit zijn mijn beste vrienden Rintje en Tobias. Ga je met ons mee naar de speeltuin?”

„Wat ben je groot! zegt Tobias.

„Dat hoort zo,’ zegt Trijntje. „Ik ben een bouvier!”

Als ze in de speeltuin zijn rennen ze naar de schommels. Henriette en Trijntje mogen eerst. Tobias en Rintje duwen hun schommels. Hoger en hoger gaan ze. „Goed vasthouden hoor!” roept Rintje.

Daarna mogen Rintje en Tobias. Maar Rintje doet iets anders met zijn schommel. Als hij op het plankje zit, zet hij zich af met zijn voeten en begint rond te draaien. De schommeltouwen draaien steeds verder in elkaar. Als het niet meer verder kan, gooit Rintje zijn poten in de lucht.

„Kijk!” gilt hij. De touwen draaien weer uit elkaar en Rintje vliegt in de rondte.

„Nu ben ik helemaal duizelig!” zegt hij. „Het lijkt wel alsof de hele wereld draait!”

„Nu gaan we op de wip!” zegt Henriette.

„Gaan jullie maar,” zegt Trijntje. „Ik wacht hier wel.” „Ga toch mee!’ zegt Henriette.

„Ik wil echt niet op de wip!’ zegt Trijntje.

„Ahh? Doe het dan een keertje voor mij!” zegt Henriette. Tobias en Rintje houden de wip in evenwicht zodat Henriette en Trijntje makkelijk kunnen opstappen. Dan tellen ze tot drie en laten de wip los. BOEM! Horen ze. „Help!” gilt Henriette. Met een enorme zwiep zit ze in de lucht. Aan de andere kant zit Trijntje. Ze huilt. „Zien jullie nu waarom ik dit niet wil,” zegt ze. „Ik ga nooit de lucht in omdat ik te zwaar ben!”

„Laat mij maar eens,” zegt Rintje. Ze tillen Trijntje de lucht in zodat Henriette kan afstappen. Als Rintje op de wip zit laten Tobias en Henriette de wip los. Maar ook Rintje vliegt omhoog. „Ik wil dit nooit meer!” huilt Trijntje. „Wacht eens!” zegt Tobias . „Ik weet wat! Wij gaan met z’n drieën aan een kant zitten, dan moet het lukken.” Voorzichtig klimmen Rintje, Tobias en Henriette op de wip. Nu gaat Trijntje de lucht in. „Nu vlieg je ook!” roept Henriette. Trijntje moet lachen. De wip gaat nu echt op en neer. Ze gaan net zolang door tot ze moe zijn. „Dank jullie!” zegt Trijntje. „Zo is de wip wel heel erg leuk!”

    • Sieb Posthuma