Regioziekenhuis gered door VWS

Het ministerie van Volksgezondheid heeft met andere overheden 9,5 miljoen euro toegezegd om IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord te redden. Het zwaar verliesgevende ziekenhuis wilde gisteren nog surseance aanvragen. De private partij MC Groep is bereid 20 in plaats van 25 miljoen euro te betalen. Zorgverzekeraar Achmea neemt 5,6 miljoen van de schuldenlast voor haar rekening, het ministerie betaalt 4 miljoen. Het ziekenhuis hoeft van de belangrijkste financier, ING Bank, twee jaar niets af te lossen. In een brief aan de Tweede Kamer verdedigt minister Klink (VWS, CDA) de steun met verwijzing naar de ongerustheid bij inwoners in de regio en de kwaliteit van de zorg. Bij een faillissement van IJsselmeerziekenhuizen loopt de reistijd voor patiënten naar andere ziekenhuizen sterk op. Op zijn vroegst over een week is een definitief akkoord te verwachten. Dat is afhankelijk van zorgautoriteit NZa. (NRC)