Redactieraad van de Volkskrant `verrast` over jongerentabloid

Rotterdam. De redactieraad van de Volkskrant heeft ,,met verbazing” naar de uitzending van De Wereld Draait Door gekeken waarin hoofdredacteur Pieter Broertjes een plan presenteerde voor een jongereneditie op tabloidformaat.

Net als bij NRC Handelsblad en nrc.next zou deze variant naast de `gewone` Volkskrant moeten gaan bestaan. De nieuwe krant, met de voorlopige naam V, zou moeten bestaan uit verhalen die ook in de Volkskrant verschijnen, aangevuld met voor V geschreven producties. ”We waren verrast, ja. We wisten niet dat de plannen al in zo`n vergevorderd stadium waren”, zegt Michael Persson, voorzitter van de redactieraad.

Volgens Persson moet de komende dagen duidelijk worden wat de status is van het plan, waar volgens hem zowel de redactie van de Volkskrant als het management van PCM (uitgever van Volkskrant en NRC) hun goedkeuring nog aan moeten geven. Hij vraagt zich af of dit ”een gezond moment” is om een nieuwe krant te lanceren, nu de advertentie-inkomsten onder druk staan. Het plan voor de nieuwe krant komt zes weken na de ondergang van Dag, het gratis dagblad van PCM en de Volkskrant, dat uiteindelijk 12 miljoen euro heeft gekost. Dag slaagde er niet in om voldoende adverteerders aan zich te binden. Hoofdredacteur Broertjes wilde gisteren geen commentaar geven.