Nokia zonder toetsen

Video-overzicht op de 5800 .

In Tokio struikel je over de gadgetliefhebbers, ook uit Europa. Een vriendelijke collega van de Spaanse krant El Pais loopt nu al rondmet de Nokia 5800 Xpress Music, het Finse antwoord op de iPhone.

Dit is een echte Symbian telefoon, met een interface die enigszins aangepast is op aanraakbesturing, maar geen revolutionaire verandering voor Nokia-gebruikers behelst. De iconen zijn wat groter en duidelijker en het aantal knoppen is teruggebracht tot een minimum: nog steeds heel erg ehh... Nokia. Je voelt dat je een toets indrukt, omdat het toestel dan een trilling weergeeft. Maar het lijkt alsof je moet dubbelklikken om een functie te activeren. Ook het scrollen met je vingers gaat niet zo flitsend als op concurrerende toestellen, die je een zetje geeft alsof het een draai aan het rad van fortuin betreft. Degelijk dus, maar geen wow-factor.

Marc Hijink

Meer over de nieuwe Nokia op nrc.nl/hebben.

    • Marc Hijink