NIBC vraagt garantie staat

De bank NIBC heeft zich gemeld bij het ministerie van Financiën voor een garantstelling van een lening van 1 miljard euro. Het ministerie, dat eind oktober een garantieregeling voor banken van in totaal 200 miljard euro in het leven riep, heeft dat verzoek gehonoreerd. Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt.

Daarmee is NIBC de eerste bank die van deze garantieregeling gebruikmaakt. Vorige week deed autoleasebedrijf LeasePlan hetzelfde voor een lening van 1,5 miljard.

Een woordvoerder van de bank zegt dat deelname aan de garantieregeling niet acuut noodzakelijk is. „Het is een van de loketten die wij gebruiken voor de financiering van ons eigen kapitaal.” Volgend jaar zal de bank uit Den Haag voor ruim 3 miljard aan schulden moeten herfinancieren. Volgende week wordt hiervoor een obligatielening van 1 miljard op de kapitaalmarkt uitgezet. Voor deze lening heeft Financiën zich nu garant gesteld.

NIBC, ooit als Nationale Investeringsbank in overheidshanden, was de eerste Nederlandse bank die last kreeg van de kredietcrisis. Al in de zomer van 2007 moest de bank 137 miljoen euro afboeken op haar portefeuille met besmette Amerikaanse hypotheekobligaties. Daardoor verdampte de kwartaalwinst. Begin dit jaar zag NIBC een overname door de IJslandse Kaupthing-bank stuklopen.

Voor de garantstelling betaalt NIBC een rente aan de staat van 1,13 procent.