Neerploffen in warm bunkerzand uit Drenthe

Deze week: typische buitensporten die je nu ook binnen kunt doen.

Beachvolleybal-les van een lid van het nationale team.

Midden in een woonwijk bevindt zich ‘het warme paradijs van Scheveningen’. Althans, zo wordt de hal omschreven waar je kunt indoor beachvolleyballen: Indoor Beach Centrum Lindoduin.

Buiten is het al donker, en slechts een graad of tien. De ramen van de hal zijn beslagen. Warm is het, zeker als je binnenkomt. Dat is ook niet zo gek, want onder het zand ligt vloerverwarming en die staat op 50 graden Celsius. Het speciale zachte zand uit Drenthe, bunkerzand geheten, mag voor de sporters niet te koud zijn. Dan is het te hard en zijn er kans op blessures. Lindoduin is sinds januari open. Het zand moest op temperatuur komen, nu staat de meter continue op 20 graden.

Het paradijselijke zal ’m in de wandschildering zitten. Graffitispuiters hebben de muren omgetoverd; het is of je tot aan de horizon zee en strand ziet. De kantine is geïnspireerd op een strandtent. Op de vloer liggen houten vlonders, en er is een kunstmatig dakje gemaakt van riet.

Speciaal bunkerzand dus. Dat wordt ook op de golfbaan gebruikt. Het is zachter dan bijvoorbeeld strandzand. En daarom zwaarder om in te sporten, want bij elke stap zak je er in weg. Trainer Ilke Meertens (26) is niet anders gewend. Zij traint dagelijks in de hal met het Beachteam Holland, de nationale ploeg die zich voorbereid op de Olympische Spelen van 2012. Voor de laatste Spelen hadden drie koppels zich geplaatst. Zij wonnen geen medailles, maar behoorden wel tot de favorieten. Nederland is een beachvolleyballand, net als Duitsland, Brazilië en de VS.

’s Avonds geeft Meertens, om iets bij te verdienen, les aan beginners. En dat is natuurlijk wel leuk, dat je als beginner les krijgt van een beachvolleybalster uit het nationale team. Op deze dinsdagavond in november zijn er vier beginners: een vrouw en drie mannen. Allen dertigers.

„Oké, oké”, zegt Meertens als haar leerlingen iets goed doen. Heel complimenteus is ze niet. Maar goed. Ze staat de hele dag tussen topsporters; en ’s avonds lukt het haar leerlingen nauwelijks de bal netjes naar elkaar over te spelen.

Wie een beetje ervaring heeft met volleybal, kan niet automatisch ook meteen beachvolleyballen. Je mag bijvoorbeeld geen ‘zacht contact’ hebben. De bal moet je onderhands spelen of met je handen over het net slaan. Met twee handen de bal opvangen kan dus niet. Volgens Annely van Overeem (27), bedrijfsleider van de beachvolleybalactiviteiten in Lindoduin, is de sport juist geschikt voor mensen die op iets latere leeftijd iets nieuws willen leren. „Bij voetbal of hockey word je geacht al ervaring te hebben. Hier niet.”

Jeroen Bremmer (34), een van de beginners deze avond, leerde de sport kennen via een bedrijfsuitje. „Zomers wil ik op het strand spelen, nu kan ik alvast oefenen. En met de kou buiten, werkt het bijna therapeutisch om met je blote voeten in het zand te staan.”

    • Marleen Luijt