Lome broeierigheid bij het zwembad

La Piscine

Regie: Jacques Deray.Met: Romy Schneider, Alain Delon.

€ 9,95 ****

Co-scenarist Jean Claude Carrière heeft, in een interview dat als extra op deze dvd staat, een aardige theorie waarom La Piscine (1969) de tand des tijds zo goed heeft doorstaan. De film speelt zich grotendeels af op één locatie: bij het zwembad van een vakantiehuis buiten Saint-Tropez. Omdat de hoofdpersonen voornamelijk badkleding dragen, zijn hun outfits na al die jaren nog steeds niet gedateerd.

Aardig bedacht, hoewel Carrière de opgestoken dameskapsels even vergeet, die wel historisch zijn. Maar er is een meer voor de hand liggende verklaring. Niet het scenario – deels sfeerschets van de existentiële leegte van rijkelui en deels detectiveverhaal rond een moord – maar ouderwetse star power. Met Alain Delon en Romy Schneider heeft de film twee van de mooiste, meest charismatische en fotogenieke hoofdrolspelers die ooit voor een camera zijn verschenen. Die twee, en de lome broeierigheid van de film, maken La Piscine tot een kleine klassieker.

    • Peter de Bruijn