Leids experiment naar ruimtestation

Rotterdam. Een experiment van de Leidse astrobiologe Pascale Ehrenfreund is woensdag op weg gegaan naar het internationale ruimtestation (ISS). Het reist aan boord van een onbemand Russisch Progress-ruimtevrachtvoertuig, dat met een Sojoes-raket in de ruimte werd gebracht. De proefopstelling bestaat uit bakjes met verschillende PAK`s (polyaromatische cyclische koolwaterstoffen). Op aarde zijn deze kankerverwekkende stoffen berucht, maar in de ruimte zijn het de belangrijkste koolstofverbindingen. PAK`s zijn ook gevonden in meteorieten en kometen. Door de bakjes aan de buitenkant van het ruimtestation te hangen, wil Ehrenfreund onderzoeken hoe PAK`s zich ontwikkelen onder kosmische omstandigheden. Dat moet zicht geven op de rol van deze koolstofdragers in het ontstaan van het zonnestelsel.