Kwetsbaar als een ei

Michael C. Hall als de forensisch specialist en moordenaar Dexter Foto CBS CBS

dvd tv-serie

Dexter Seizoen 1, 650 min.€ 39,99 ****

Het licht gestolde oppervlak van een eierdooier: veel steviger is de menselijke huid niet. Geen partij voor een goed geslepen mes. De schil van een sinaasappel: roetsj, het lemmet glijdt er zonder weerstand doorheen.

De snijbaarheid van het lichaam is het prikkelende onderwerp van Dexter. De serie is zo huiveringwekkend en komt in zijn oog voor detail zo dichtbij dat vanaf de tweede aflevering het zien van het binnenste van een opengesneden gebakken ei in de leader al rillingen veroorzaakt.

Dexter Morgan doet forensisch onderzoek bij de politie, met bloed als specialisme, een fascinatie die hij ook uitleeft als seriemoordenaar. Bij ieder slachtoffer zet hij met een scalpel een snee in de wang, waarna hij een bloeddruppel als souvenir afneemt.

Dexter is niet zo maar een seriemoordenaar. Hij is bijna een good guy, een kruising tussen Robin Hood en Hannibal Lecter. Zijn erecode is dat hij alleen mensen vermoordt die het hebben verdiend: moordenaars, verkrachters. Zijn wrekende karakter is een slimme oplossing voor het probleem dat hij anders een te antipathieke held zou zijn.

Michael C. Hall is de perfecte acteur om die dubbelzinnigheid waar te maken. Net als vergelijkbare acteurs als Kevin Spacey en Philip Seymour Hoffman houdt hij altijd iets achter. Dat maakt hem onberekenbaar: een glimlach is al snel malicieus, en agressie oogt verkrampt. In Six Feet Under bleef hij iets engs houden, ondanks dat hij een goedmoedige en hypersensitieve homo speelde. Als moordenaar is hij toch aaibaar, door zijn hulpeloze gedrag als hij tussen mensen is.

Zijn gedachten deelt hij met de kijker in de voice-over, want hij heeft niemand om mee te praten. „Als ik mensen dichtbij laat komen, zien ze wie ik werkelijk ben”.

In flashbacks is te zien hoe zijn pleegvader Harry, een agent, doorzag dat Dexter geen gevoelens kent. Keer op keer reguleert hij de moorddriften van zijn zoon. Hij leert hem te denken als een agent, zijn sporen uit te wissen, en hij legt hem zijn code op.

Dat levert een prachtig psychologisch portret op van Dexter, in een serie die ook een adembenemende, bijna 11 uur durende psycho-thriller is. De spanning wijkt geen moment in de uitputtende slag die Dexter levert met zijn evenknie, een seriemoordenaar die zijn lijken bloedeloos achterlaat. Dat is een signaal aan Dexter, die zich voelt als een ‘student in een masterclass’. Er blijkt nog meer mogelijk te zijn met dat kwetsbare mensenlichaam dan hij voor mogelijk had gehouden.

    • Ron Rijghard