Kleine speler wordt nummer twee

Printerfabrikant HP wordt na de overname van EDS de tweede ICT-dienstverlener ter wereld. HP heeft ervaring met integratie, na het inlijven van Compaq.

Hans Daniels FOTO: HP
Hans Daniels FOTO: HP HP

Wat een lik verf en een nieuwe indeling al niet kan doen. Een paar jaar geleden maakte het HP-gebouw in Amstelveen een sobere indruk, maar tegenwoordig wandelen bezoekers rechtstreeks de hippe koffiebar in.

De 2.400 medewerkers van HP Nederland, die bijna allemaal een flexibele werkplek hebben, krijgen gezelschap van de 1.600 personeelsleden van ICT-dienstverlener EDS. HP nam het bedrijf dit jaar over voor 14 miljard dollar (10,4 miljard euro), en daarmee wordt HP, na marktleider IBM, de tweede ICT-dienstverlener ter wereld.

De integratie van EDS Nederland gaat 560 banen kosten, voornamelijk aan de EDS-kant. Hans Daniels, directeur van HP Nederland, sluit echter niet uit dat er minder banen verloren gaan als de servicedivisie blijft groeien. Hij denkt bovendien dat het inkapselen van EDS minder gecompliceerd zal zijn dan de integratie van Compaq, het computerbedrijf dat HP in 2001 overnam voor 18 miljard dollar. Daniels is zelf afkomstig uit de Compaq-kant van het bedrijf. „Maar die bloedgroepen van toen zie je in nu niet meer terug in ons bedrijf.”

Analisten beschouwen de keuze voor EDS als een logische uitbreiding voor HP.

„We wilden EDS hebben voor schaalvergroting. De markt voor ICT-dienstverlening is vrij gefragmenteerd. Wereldwijd gezien is IBM de grootste, met een marktaandeel van 10 procent. HP was nummer 5 of 6, maar nu zijn we de tweede. Intussen hebben we de nodige ervaring met overnames: HP heeft na Compaq al zo’n 30 bedrijven overgenomen. Dat waren kleinere spelers, die we vooral kochten om een bepaalde techniek en kennis in huis te halen.”

HP vergroot zijn aandeel in ICT-dienstverlening, maar die markt zal de komende jaren minder hard groeien, voorspellen onderzoeksbureaus.

„De Nederlandse ICT-markt heeft nog steeds een groei van 4,5 procent. Goed, we merken wel dat klanten nerveus zijn door de kredietcrisis, maar dat leidt nog niet tot een terugloop. Vergeet niet dat de meeste contracten in de dienstverlening 5 tot 7 jaar lopen. Dat geeft meer zekerheid. Wat dat betreft levert een uitbreiding van deze divisie ook een meer stabiele bron van inkomsten op.”

EDS werkt met verschillende hardwareleveranciers. Gaat HP zijn automatiseringsklanten nu alleen HP-servers verkopen?

„Natuurlijk zullen we onze eigen producten ook aanbieden. Maar we werken nu al als een multivendor-organisatie. Sommige klanten kiezen er bijvoorbeeld voor om hun dienstverlening bij ons onder te brengen, maar wel zelf hun servers en datacenters in te richten. We nemen de bestaande contracten van EDS over en daaraan zal niets hoeven te veranderen.”

HP gaf de huisvesting op in Utrecht. U heeft nu nog maar één pand. Past EDS daar bij in?

„We hebben de afgelopen jaren een significante reorganisatie gehad. Het pand in Utrecht huurden we. Dat hebben we opgegeven omdat de meeste van onze medewerkers onderweg zijn of bij klanten werken. Onze kantoren hadden een bezettingsgraad van 35 procent, zonde! Door iedereen flexibel te laten werken besparen we jaarlijks 8 tot 10 miljoen euro aan huisvestingskosten en vijf procent op de leasekosten, omdat er minder kilometers gemaakt worden. Het personeel is ook tevreden dat ze niet in een prikklokcultuur hoeven werken. De integratie begint pas in mei volgend jaar, dus voorlopig blijft het EDS-kantoor in Capelle aan de IJssel gehandhaafd.”

Wat gaat er mis als bedrijven hun ICT-instructuur willen vervangen?

„In de directiekamer moet duidelijk zijn dat IT een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, niet alleen die van de Chief Information Officer. Veel bedrijven geven nog het meeste geld uit aan onderhoud van bestaande systemen, en investeren maar 10 procent in innovatie. Je kunt beter een compleet nieuwe omgeving bouwen om de transformatie makkelijker te maken. Aan de andere kant moet je ook niet te veel tegelijk willen. Hak het op in brokken, dan is de olifant zo op.”

Welke olifant?

„Een groot automatiseringsproject kun je vergelijken met de vraag ‘hoe eet je een olifant op?’ En het antwoord luidt: in hele kleine stukjes. Als je overal tegelijk aan begint te knabbelen, blijft het een olifant. Dan kun je beter ervoor kiezen eerst één oor helemaal op te eten, dan nog een oor... totdat de olifant op is.”

    • Marc Hijink