Internet Weblog van de dag

Scène uit The River (Jean Renoir) A recently restored print of Jean RenoirÕs ÒThe RiverÓ (1951) will receive its west coast premiere when it is screened by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences on Wednesday, April 19, at 8 p.m., in the AcademyÕs Samuel Goldwyn Theater. The film is presented as part of the AcademyÕs Gold Standard series.

Film over rivier. NRC-redacteur Hans Beerekamp beantwoordt vragen over film en televisie.

Toine van Vugt uit Megen mailt:

Ik ben op zoek naar de titel van een zeer aangrijpende film over een rivier. Ik heb hem jaren geleden op tv gezien. De rivier had een aftakking voor een boer. Zijn buurman echter wilde het hele water van de rivier hebben en legde een steen in de aftakking zodat zijn buurman geen water meer kreeg en zijn oogsten mislukten. Meer details weet ik eigenlijk niet meer.

Beerenkamp: „Dat zijn wel erg weinig aanwijzingen, vooral wat betreft datering en geografie. Je kunt veronderstellen dat een boer die met een steen de irrigatie ingrijpend kan wijzigen, zodat hele oogsten mislukken, in een niet ernstig gemoderniseerde landbouwcultuur leeft. Vermoedelijk speelt de film zich dus niet af in het recente verleden van Europa, de Verenigde Staten of Australië. We moeten dus denken aan verre historie of een land in bijvoorbeeld Azië, Afrika of Latijns-Amerika. Mijn eerste associatie geldt China of Egypte, maar dat is eigenlijk nergens op gebaseerd.

Zoeken op trefwoorden als ‘river’ en ‘farmer’, al dan niet in combinatie met ‘rock’ levert vrij weinig bruikbaars op. Er schieten me vier films te binnen die in het Engels ‘The River’ heten.”

Meer over de rivierfilmvraag op nrc.nl/filmvragen. Vragen kunt u e-mailen aan hb@nrc.nl. Behandeling in volgorde van binnenkomst.