Ha! De serie ?24? is terug. Heel even

De Amerikaanse tv-serie ‘24’ is lang weggeweest.

Dalende kijkcijfers en een ander Amerika : het was tijd voor vernieuwing.

Wat we in ieder geval mogen verklappen: Jack Bauer overleeft alle tegenslagen in de film 24: Redemption. Een nieuw seizoen van de serie 24 staat voor de deur en de overheidsagent-tegen-alle-kwaad moet daarin opnieuw Amerika, ja zelfs de wereld redden.

De Amerikaanse kijkers moesten anderhalf jaar wachten op nieuwe avonturen van Bauer. Zij kregen afgelopen zondagavond een voorproefje van wat komen gaat. Aanstaande zondag is de uitzending te zien bij RTL5. Het is een twee uur durende televisiefilm, die een brug moet slaan tussen het vorige en het nieuwe seizoen.

Maar bovenal doen de makers met de film een poging het tij te keren. Amerika is namelijk veranderd – en de actieserie was nog niet aangepast aan de nieuwe tijdgeest.

24 begon vlak na de aanslagen van 11 september 2001. De timing had niet beter kunnen zijn: Kiefer Sutherland speelt Jack Bauer, een agent van een anti-terrorismedienst die, om aanslagen te voorkomen, niet aarzelt mensen te vergiftigen, vingers af te hakken of executies in scène te zetten.

Toen de oorlogen in Afghanistan en Irak begonnen, piekten de kijkcijfers van 24. In bijna iedere episode breekt Jack met de protocollen van zijn dienst of met de Conventie van Genève. Acties moeten immer verijdeld worden, levens gered.

Toen na een aantal jaren echter de schaduwzijden van de oorlog tegen het terrorisme aan het licht kwamen en de martelingen van tv dichter bij de realiteit bleken te staan dan de publieke opinie aankon, daalde het aantal kijkers. Dat medebedenker en producer Joel Surnow zich openlijk associeerde met Amerikaanse conservatieven, schrikte ook af.

Deze trend werd het duidelijkst bij de vorige reeks, seizoen zes. Normaal groeit het aantal Amerikaanse kijkers na een aantal afleveringen. Dit keer daalde het kijkerspubliek met liefst een derde: van zestien naar elf miljoen.

Surnow nam ontslag, en de schrijvers van 24 begonnen te dubben. Minder actie? Meer moraal? Een schuldbewuste Jack naar Afrika sturen voor vrijwilligerswerk?

Vorige zomer besloten ze dat Jack zich moest verdedigen voor zijn martelpraktijken. Hij moet in het Congres verantwoording afleggen. „We zijn ons bewust van de veranderingen in de wereld”, zegt hoofdschrijver en uitvoerend producent Howard Gordon in The Wall Street Journal. „Het komende seizoen zal daar een antwoord zijn.” ‘Redemption’, de titel van de film, betekent zoveel als ‘redding’, ‘verlossing’, ‘bevrijding’.

Bijkomend probleem was de schrijversstaking in New York en Hollywood. Duizenden schrijvers legden hun werk neer, talloze films en series liepen vertragingen op. Fox, de tv-zener die 24 uitzendt, besloot het zevende seizoen van de serie pas in 2009 uit te zenden.

De tv-film speelt zich af in de twee jaar tussen het laatste en komende seizoen. Jack Bauer verblijft in het verzonnen Afrikaanse land Sengala (gefilmd in Zuid-Afrika). Tegelijkertijd wordt in Washington een vrouwelijke president ingezworen (het Amerika uit de serie had al twee zwarte presidenten).

In 24: Redemption laat Jack Bauer bij vlagen wroeging zien. Eén zin, tijdens een actiescène, geeft de accentverschuiving weer: „Hé! We hebben het hier wel over kinderen, hoor!”

‘24: Redemption’, zondag 21.30-23.20u, RTL5. Het zevende seizoen volgt in het voorjaar.

    • Marie-Louise Schonewille