Frankrijk haalt burgers EU op

Een van de terroristen op het Chhatrapati Shivaji Terminus, het centrale treinstation van Mumbai, bij het begin van de aanslagen. Foto AP A gunman walks at the Chatrapathi Sivaji Terminal railway station in Mumbai, India, Wednesday, Nov.26, 2008. Teams of gunmen stormed luxury hotels, a popular restaurant, hospitals and a crowded train station in coordinated attacks across India's financial capital, killing at least 101 people, taking Westerners hostage and leaving parts of the city under siege Thursday, police said. A group of suspected Muslim militants claimed responsibility. (AP Photo/Sebastian D'souza/Mumbai Mirror) Associated Press

De Franse regering heeft een vliegtuig naar Mumbai gestuurd om Europeanen te repatriëren die gestrand zijn door de terreuraanvallen in de stad. Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zei vandaag dat een speciale vlucht in de Indiase stad was aangekomen, met drie artsen en een consulaire medewerker voor mensen die hun paspoort zijn kwijtgeraakt. De bedoeling is dat het toestel vandaag meteen weer terugkeert naar Parijs.

Kouchner zei dat de regeringen van Spanje en Duitsland hadden gevraagd hun landgenoten mee te nemen en dat ook een groep europarlementariërs die zich in de getroffen hotels in Mumbai bevond zou meevliegen.

Naar nu blijkt zijn bij de kort achter elkaar uitgevoerde aanvallen van woensdagavond, en de daarop volgende gijzelingen, zeker 143 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers zijn Indiërs, voor zover nu bekend zijn er onder de dodelijke slachtoffers acht buitenlanders. Een van de Indiërs die zijn omgekomen is het hoofd van de anti-terreurbrigade van de stad.

Bij de bloedige aanslagen, op in totaal tien locaties in de stad, zijn zeker 288 mensen gewond geraakt. Behalve twee vijfsterrenhotels was onder meer het grote treinstation van Mumbai doelwit, een bioscoop, een populair café-restaurant en een centrum van orthodoxe joden. De terroristen bleken niet alleen zwaar bewapend te zijn, met machinegeweren en explosieven, maar ook goed voorbereid.

In alleen al het Taj Mahal Hotel zijn nu in totaal vijftig lijken gevonden. In een van de kamers van het hotel vonden de Indiase commando’s vandaag geld, munitie en een identiteitskaart uit Mauritius, die naar ze vermoedden van een van de terroristen was.

De Indiase tv toonde vandaag beelden van rubberbootjes waarmee de terroristen aan land gekomen zouden zijn. Maar nog steeds is onduidelijk hoe de operatie precies is voorbereid en uitgevoerd, welke organisatie er achter zit en wat het motief is van de daders.

De Nederlandse consul-generaal in Mumbai, Hans Ramaker, zegt dat sinds het begin van de aanslagen tien Nederlanders de hotels ongedeerd hebben verlaten. De laatste is vanochtend door Indiase commando’s bevrijd, nadat hij zich dertig uur op zijn hotelkamer in het Oberoi Hotel had schuilgehouden op zijn kamer. Een Nederlandse man is door zijn familie als vermist opgegeven. Bij het consulaat is niet bekend waar hij is.