Film van de dag

Scène uit de film Gespenster (Christian Petzold, 2005, D/F). scene uit de film Gespenster (2005) ARD/BR GESPENSTER am Freitag (28.11.08) um 23:30 Uhr im Ersten. Oliver (Benno FŸrmann). © BR/Hans Fromm - honorarfrei, Verwendung gemŠ§ der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter BR-Sendung bei Nennung "Bild: BR/Hans Fromm " (S2). Bayerischer Rundfunk, www.br-foto.de, Tel. 089 / 5900 3040, Fax 089 / 5900 3284, pressestelle.foto@brnet.de. BR;Fromm, Hans

Gespenster. De Duitse regisseur Christian Petzold behoort tot de Berliner Schule, afkomstig van de Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin. Ze maken uitgebeende films in een heldere stijl, met acteurs die minimalistisch spelen. Zo ontstaat een grote spanning tussen de kale vorm en de zeer emotionele inhoud. In Gespenster haalt een man zijn vrouw uit een Berlijnse psychiatrische inrichting en neemt haar mee naar Parijs. Elk jaar rijdt zij echter terug naar Berlijn, wanhopig op zoek naar hun dochtertje dat op driejarige leeftijd werd ontvoerd en van wie sindsdien elk spoor ontbreekt. Op een gegeven moment denkt zij haar te herkennen in Nina, een weeskind. Ze heeft hetzelfde litteken op haar voet als het verdwenen dochtertje. En Nina kan wel wat geborgenheid gebruiken, maar wie is ze eigenlijk?(Christian Petzold, 2005, D/F), ARD, 23.30-0.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg