ESA krijgt geld voor Ariane-raket en satellieten

Rotterdam. Ministers van achttien Europese landen die deelnemen in de ruimtevaartorganisatie ESA hebben woensdag aan deze organisatie meer geld toegezegd dan verwacht. ESA (European Space Agency) had een wenslijst ter waarde van 10,4 miljard euro en hoopte daarvan 90 procent , ruim 9 miljard euro, te krijgen. De organisatie krijgt nu voor de komende drie tot vijf jaar 9,9 miljard euro: 95 procent van het gewenste bedrag. Het geld gaat onder meer naar het zogeheten GMES-project dat met nieuwe observatiesatellieten het milieu op aarde gaat bewaken. Ook zal de Ariane-5 raket een upgrade krijgen, en komt er onderzoek naar de ontwikkeling van een Europees vaartuig dat bemanning naar het internationaal ruimtestation (ISS) kan brengen. Verder gaat geld naar het ISS zelf.