'Een groot aantal banken zal ons volgen'

Na LeasePlan vorige week, is NIBC de eerste bank die zich heeft gemeld bij Financiën voor een overheidsgarantie op een nog uit te schrijven obligatielening.

Kees van Dijkhuizen Foto Roel Rozenburg Den Haag:10.11.5 Thesaurier-Generaal Duivestein. © NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Kees van Dijkhuizen
Kees van Dijkhuizen Foto Roel Rozenburg Den Haag:10.11.5 Thesaurier-Generaal Duivestein. © NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Kees van Dijkhuizen Rozenburg, Roel

Financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen van NIBC kent de weg naar het ministerie van Financiën. Jarenlang was hij er topambtenaar. Vanochtend besloot de Haagse bank gebruik te maken van de garantieregeling die door Financiën is ingesteld. Voor een nog uit te schrijven obligatielening van 1 miljard euro, heeft Financiën een garantie afgegeven. Na leasebedrijf LeasePlan vorige week is NIBC de eerste bank die dat doet.

Waarom heeft NIBC een beroep gedaan op de garantieregeling van het het ministerie van Financiën?

„Het probleem van dit moment is dat de kapitaalmarkt voor alle banken redelijk op slot zit. Banken zijn erg terughoudend om geld aan elkaar uit te lenen. De regeling van Financiën is bedoeld om die markt weer op gang te krijgen.”

Maar de interbancaire rente euribor is de laatste weken juist weer flink aan het dalen.

„Dat klopt ja, maar deze rente geldt niet langer als enig uitgangspunt. Vraagt u maar eens bij andere banken; die zullen hetzelfde zeggen. Er komt bij interbancaire leningen tegenwoordig nog een behoorlijke opslag op, zeker voor leningen zonder onderpand.”

De garantieregeling werd al eind oktober in het leven geroepen. Waarom heeft NIBC vier weken nodig gehad om zich aan te melden?

„Er is de nodige discussie geweest met het Agentschap van Financiën over hoe de regeling precies zou werken. Er was ook geen acute noodzaak om in te tekenen, want we zijn in staat om een groot deel van onze financiering in de markt op te halen. Ook blijven we veel spaargeld aantrekken.”

Is die noodzaak er nu wel?

„Onze kapitalisatie en balans zijn gezond. We hebben een tier 1-ratio [percentage bufferkapitaal ten opzichte van de naar risico gewogen kredieten, red.] van ruim 15 procent. We hebben ons leningenboek in het afgelopen jaar al behoorlijk teruggebracht; andere banken zijn daar nu pas mee bezig. En we hebben van onze eigen aandeelhouder, Chris Flowers, in januari een kapitaalinjectie van 400 miljoen euro gekregen.

„Maar volgend jaar zullen we voor ruim 3 miljard euro van onze schulden moeten herfinancieren. We beginnen nu met een lening van 1 miljard, waarmee we vanaf volgende week de markt opgaan. Voor deze lening geldt de overheidsgarantie. Daarmee zijn we de eerste bank die daarvan nu gebruikmaakt. Ik verwacht dat nog een groot aantal banken volgt.”

Zijn de voorwaarden van Financiën niet veel strenger dan die van de kapitaalmarkt?

„We betalen een opslag aan Financiën van 113 basispunten [1,13 procentpunt]. Dat is in de huidige markt niet uitzonderlijk hoog.”

Daarbij stelt Financiën voorwaarden voor het beloningsbeleid.

„Wat dat betreft zijn wij al jaren Tabaksblat-proof.”

Het is ook de bedoeling dat banken door alle staatssteun de kredietverlening aan bedrijven weer op gang brengen. Hoe verloop dat bij NIBC?

„Omdat wij onze balans al enige tijd geleden hebben opgeschoond, staan wij sinds de afgelopen zomer weer volledig open voor klanten, zowel bedrijven als particulieren. Maar de tarieven zijn door onze eigen hogere financieringslasten wel opgelopen.”

Bent u geschrokken van het negatieve vooruitzicht voor uw bank dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gisteren formuleerde?

„Niet geschrokken. Standard & Poor’s keek vooral naar de algehele marktomstandigheden. Men zag voor NIBC geen specifieke issues.”

    • Philip de Witt Wijnen