?Eck-Kneipe? staat blauw

Het rookverbod in Duitsland heeft een spoortje van vernieling door de horeca getrokken. Menig Duits café of restaurant is na de invoering ervan failliet gegaan. Maar onderzoek heeft aangetoond dat een flink aantal van de horeca-uitbaters die het niet hebben gered het toch al niet zo goed deden.

Een gerenommeerd restaurant op de Berlijnse Kurfürstendamm, bijvoorbeeld, was in februari van dit jaar na een presentie van bijna een halve eeuw ineens gesloten. „Het rookverbod heeft ons kapot gemaakt”, meldde een briefje op de deur. De verbouwereerde clientèle was onaangenaam verrast, maar een van de stamgasten vatte kernachtig samen wat velen dachten: „Het was hier sowieso een aflopende zaak.”

De stand van zaken met het rookverbod in Duitsland is als volgt: aanvankelijk gold een algemeen rookverbod. Dat wil zeggen dat roken in de kroeg alleen was toegestaan in een afgesloten ruimte die over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikte. Eigenaren van de typische stamkroeg op de hoek zagen hierin een kans. Ze stapten naar de rechter met als eis: Ontheffing van het rookverbod omdat ze maar één gelagkamer hebben en ze onmogelijk een aparte ruimte voor rokers kunnen creëren. De overheid zou hen op straffe van faillissement hebben gedwongen te voldoen aan iets waaraan ze niet kunnen voldoen. Ze kregen gelijk van de rechter.

Nu kun je in Duitsland een café inlopen waar de rook als vanouds te snijden is. Dat is dan de befaamde Duitse ‘Eck-Kneipe’, de kroeg op de hoek met één gelagkamer.

    • Joost van der Vaart