Dubieus Turks fonds zamelde miljoenen in

De in Duitsland wegens verduistering veroordeelde Turks-Duitse liefdadigheidsstichting Deniz Feneri (Vuurtoren) heeft ook in Nederland geld ingezameld. Het zou gaan om enkele miljoenen euro’s. Volgens ingewijden werden donateurs geworven tijdens bijeenkomsten in zalen en via een islamitische satellietzender.

Ook de Rotterdamse deelgemeente Charlois heeft in 2005 tienduizend euro aan de organisatie gedoneerd bij een inzamelingsactie voor de slachtoffers van een aardbeving in Pakistan. „We hebben in goed vertrouwen gegeven”, zegt een woordvoerster van de deelgemeente, die zich beraadt op stappen tegen de stichting.

Bestuurders van Deniz Feneri werden in september door een rechtbank in het Duitse Frankfurt veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot zes jaar. Volgens de rechtbank hebben ze zich schuldig gemaakt aan verduistering van 43 miljoen euro. Achttien miljoen euro werd volgens de Duitse justitie doorgesluisd naar politieke vrienden in Ankara, voornamelijk gelieerd aan de regeringspartij AKP.

De Turkse Federatie van Democratische Sociale Verenigingen in Nederland heeft het ministerie van Justitie vorige maand per brief op de inzamelingsacties gewezen. De federatie wil dat het ministerie actief de Turkse gemeenschap beschermt tegen „dit soort activiteiten van veelal islamitische organisaties”. Federatievoorzitter Gültekin Ertugrul spreekt van „tienduizenden gedupeerden”.

    • Ahmet Olgun