Dapper NEC komt tekort

NEC verloor in de Uefa Cup de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur met 1-0.

Maar de Nijmeegse ploeg was geen moment speelbal van de rijke Engelsen.

NEC heeft in het eigen Goffert-stadion niet voor een stunt kunnen zorgen. De Nijmegenaren verloren met 1-0 van het gerenommeerde Tottenham Hotspur, dat aan een doelpunt van Jamie O’Hara genoeg had voor de winst.

Door de nederlaag lijkt het avontuur van NEC in de Uefa Cup zo goed als voorbij. Na twee duels heeft de ploeg van trainer Mario Been nog steeds nul punten. Eerder verloor NEC uit van Dinamo Zagreb (3-2). Volgende week wacht een uitwedstrijd tegen Spartak Moskou. De laatste groepswedstrijd is thuis tegen het Italiaanse Udinese.

Afgaand op de verschillen in de financiële middelen had NEC gisteren een speeltje moeten zijn voor Tottenham, dat de laatste jaren voor tientallen miljoenen euro’s stak in nieuwe spelers. Alleen al de kosten van het aantrekken van de Kroatische sterspeler Luka Modric bedroegen twee keer de complete begroting van de bescheiden Nijmeegse club. Spurs hoorde vorig jaar volgens Forbes bij de veertien rijkste clubs ter wereld.

Maar de miljoeneninvesteringen leverden de club vooralsnog weinig op. Spurs slaagt er al jaren niet in om de hoge ambities waar te maken. De club uit Noord-Londen, die in 1961 voor het laatst landskampioen werd, wil graag aansluiten bij de grote vier in de Premier League – Arsenal, Manchester United, Chelsea en Liverpool – maar staat ook nu weer in de onderste regionen, terwijl het eerste duel in de groepsfase van de Uefa Cup werd verloren van Udinese (2-0).

Na het ontslag van Martin Jol vorig jaar werd ook diens opvolger, de Spanjaard Juande Ramos, onlangs weggestuurd na de slechtste seizoensstart uit de geschiedenis van de club. Dat kwam deels door het vertrek van sterspelers als Dimitar Berbatov (Manchester United) en Robbie Keane (Liverpool), maar ook door de veelvuldig blunderende doelman Heurelho Gomes, die afgelopen zomer voor bijna acht miljoen pond (zo’n elf miljoen euro) overkwam van PSV.

De leiding van Tottenham weekte vervolgens de ervaren manager Harry Redknapp los bij Portsmouth om het tij te keren. En de grote crisismanager van het Engelse voetbal doet zijn bijnaam Harry ‘Houdini’ Redknapp ook bij de Spurs eer aan. Na crisisklussen bij onder meer Portsmouth en West Ham United kreeg hij ook Spurs weer snel op de rails. Na zijn komst begon Spurs weer te winnen, in Engeland, maar ook in Europa. Zo werd Dinamo Zagreb, de oude club van Modric, onlangs op White Hart Lane onder de voet gelopen (4-0).

NEC weerde zich dapper tegen de duurbetaalde voetballers uit de Engelse Premier League, maar kans op een stunt was er geen moment. Spurs kon om uiteenlopende redenen niet beschikken over toppers als Luka Modric, Roman Pavljoetsjenko, Ledley King en Jermaine Jenas, maar hield voldoende kwaliteit over. De eerste goede aanval van de Spurs, na bijna een kwartier spelen, was meteen raak. Frazier Campbell kopte de bal uit een voorzet van Gareth Bale eerst nog op de lat, in de rebound was het via O’Hara alsnog raak (0-1).

Onder aanvoering van Lasse Schöne zocht NEC daarna naar openingen in de Engelse defensie. Met Dominique Kivuvu voor de tegenvallende Arek Radomski probeerde Been in de tweede helft meer grip op het middenveld te krijgen. Veel effect had dat niet. Terwijl NEC tegen beter weten in bleef hopen op die ene grote kans, behield Tottenham met sterk positiespel eenvoudig de controle.