Cultuurwethouder A`dam moet terug naar college

Amsterdam, 28 nov. De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA, Cultuur) moet terug naar het college van B en W met het zogeheten Kunstenplan 2009-2012. Dat bleek gisteren bij een vergadering van de Amsterdamse gemeenteraad. Vooral haar eerdere aankondiging om acht nieuwe aanvragers geen geld te geven, stuitte op verzet van de gemeenteraad. Het gaat om Anouk van Dijk, Calefax Rietkwartet, Choreografisch Kunstencentrum EG/PC, Leine & Roebana, Maatschappij Discordia, Parels voor de Zwijnen, The Glasshouse en ZEP. Omdat een meerderheid in de gemeenteraad erop heeft aangedrongen de aanvragers wel subsidie te geven, wil de wethouder een compromis sluiten. Dat zou 440.000 euro per jaar kosten, bovenop de 86,8 miljoen euro die de gemeente Amsterdam jaarlijks al uittrekt voor cultuur. PvdA, CDA, SP, GroenLinks en D66 vinden dat de wethouder het advies van de Kunstraad volledig moet volgen en de `Groep van Acht`, zoals de aanvragers inmiddels worden genoemd, de volledige subsidie moet geven.