Canadese popmuzikanten roepen enge bosgeesten op

Popmuziek Le Guess Who? Gehoord: 27/11 Tivoli, Utrecht. T/m 30/11. Inl: ww.leguesswho.com

In de Canadese bossen is het niet pluis. Dat wisten de liefhebbers van horrorfilms al, en sinds gisteravond weten de liefhebbers van popmuziek het ook. In die bossen bijvoorbeeld, bloeden de bomen als ze worden omgehakt.

Althans, dat is de visie van Melissa auf der Mauer, de voormalige bassiste van Hole en The Smashing Pumpkins. Zij opende gisteravond officieel de tweede editie van het festival Le Guess Who?, dat zich concentreert op ‘avontuurlijke’ Canadese popmuziek.

En avontuurlijk was het. „Magic Holland”, begroette de kleine, gespierde bassiste van onder haar heksencape het publiek – om vervolgens hard op haar bas te spelen. In Tivoli speelde de Canadese, na een afwezigheid van drie jaar, veel nieuw werk. Dat blijken stevige popsongs te zijn, met een hoofdrol voor de roffelende drummer en Melissa zelf, pompend op haar bas. Maar hoe zeer zij en haar bandleden ook headbangend met hun haren zwaaiden, harde rock werd het zelden. Daarvoor bleven Melissa en de haren te keurig, en bleef hun muziek te zeer binnen de gebaande paden.

Dan was Melissa’s korte film, die voorafgaand aan het concert werd vertoond, avontuurlijker. Een vrouw en een trucker vertrekken gelijktijdig in hun auto’s voor een tocht door de Canadese bossen. Zij bezoekt een kerkhof, hij vervoert een bloedende boomstam. Maar een dreigende drone (een lang aangehouden toon) en een almaar scheller wordende hi-hat kondigen het onheil al aan.

Een avontuur was ook het gezamenlijke optreden van Nederlandse en Canadese muzikanten. ’s Middags hadden ze geoefend, ’s avonds traden zij op met het resultaat. Dat was een organisch geheel, een donkere soundtrack, met wederom een onheilspellende toon. Vooral de krachtige en zuivere stem van Erika Alexandersson viel op, zangeres in de band Loney, Dear, en het saxofoonspel van de jonge Utrechtse muzikant Kyteman. Met zijn uitwaaierende improvisaties bleek hij in staat de geesten in het bos op te roepen.

    • Yaël Vinckx