Brieven

Boerka en Bayly

Grote intelligentie verleidt de bezitter ervan soms tot uitspraken die zeer sophisticated lijken, maar in feite hoogst misleidend zijn. Zo hebben we de historicus Chris Bayly, die laat noteren dat de boerka ‘een moderne dracht is die het mogelijk maakte dat islamitische vrouwen de straat op mochten’ (Cult. Suppl. 21 nov.). Zij die dat niet inzien roepen spanningen op. In feite hebben we te maken met een primitieve, achterlijke kijk op de vrouw in een al even primitieve en achterlijke samenleving, die er een probleem van maakte of een vrouw überhaupt wel op straat mocht komen. Om dit vreselijke probleem op te lossen kwam er een nog vreselijker oplossing: helemaal bedekken. De vrouw is immers in beginsel een lust-opwekkend fenomeen en de man een seksist die alleen al bij het zien van een niet geheel bedekte vrouw in onmiddellijke verleiding gebracht wordt. Hoe minder we dit alles willen begrijpen en op zijn veronderstelde waarde proberen te schatten en hoe meer spanningen dat oproept, des te beter is het voor een mens die echt modern wil zijn en aan het ‘oderne’ van de boerka geen enkele boodschap wenst te hebben.

Oegstgeest