boeken om aan sinterklaas te vragen

Zet jij boeken op je verlanglijstje? Maar welke dan? Karel Berkhout noemt zijn mooiste boeken.

Illustratie uit ‘Soldaat Wojtek’ van Bibi Dumon Tak
Illustratie uit ‘Soldaat Wojtek’ van Bibi Dumon Tak Dumon Tak, Bibi

Bibi Dumon Tak schreef al veel mooie boeken over dieren. Soldaat Wojtek is misschien wel het allerleukste dierenboek van Bibi. Lang geleden was de Tweede Wereldoorlog. In de woestijn van Perzië (Iran) vonden Poolse soldaten een jonge beer, een baby nog. Ze namen hem mee, gaven hem eten en noemden hem Wojtek – een Poolse jongensnaam. Een van de soldaten liet het beertje bij zich slapen in zijn tent. Wojtek werd groter en stouter. De beer stal eten uit de keuken. Hij douchte zoveel dat het water opraakte. Hij had namelijk snel door dat je aan een ketting moest trekken. Toen besloten de soldaten van Wojtek ook een soldaat te maken. De beer werd spionnenvanger en bommendrager. Hoe dit waar gebeurde verhaal afliep moet je zelf maar lezen.

Misschien droom je er wel eens van dat je de hoofdprijs wint in de loterij. In Prinsenleven van Corien Botman wint Charlie maar liefst zes miljoen euro. Geweldig, denkt hij, en dat denk jij misschien ook. Inderdaad is het heerlijk om te logeren in het allerduurste hotel van Amsterdam. Maar het gaat gauw mis. De vader en moeder van Charlie hoeven niet meer te werken. Ze vervelen zich rot. En de beste vriendin van Charlie is helemaal niet blij. Haar moeder is heel vaak dronken. Denk nu niet dat Prinsenleven somber is. Charlie vertelt steeds goede moppen. En dat de vader van Charlie in het begin de hele dag voor de tv hangt, is eigenlijk ook wel grappig.

De vader van Monty Roberts had heel veel paarden. Als de vader een paard wilde temmen, dan deed hij het veel pijn. Monty keek en dacht: dat ga ik anders doen. De kleine Monty ging de wildernis in en keek dagenlang naar wilde paarden. Zo leerde hij de paardentaal. Nu wist Monty hoe je een paard kon laten doen wat je wilde zonder het pijn te doen. Zijn vader heeft het nooit willen geloven. Maar andere mensen zagen hoe zelfs het wildste paard rustig werd bij Monty. Zoals de koningin van Engeland. Monique Snoeijen heeft Monty’s spannende leven heel mooi beschreven in Paarden(f)luisteren. In het boek staan ook tips hoe je zelf met paarden kan praten.

Een halve hond heel denken heet het boek van Joke van Leeuwen. Wat betekent dat nu? Als je een plaatje ziet van een halve hond dan denk je de rest van de hond erbij. Dat bedoelt Joke. Zo werkt dat met plaatjes. Joke van Leeuwen schrijft grappige gedichten en leuke boeken. Joke tekent ook veel en mensen die tekenen kunnen goed kijken. Joke ziet daardoor dingen die jij en ik niet zien. Dat op een grote reclameposter de wijzers van de kleine horloges niet goed staan. Dat op een schilderij van de Franse keizer Napeleon alle verborgen lijnen naar zijn piemel wijzen. Als je dit boek uit hebt, zie jij die geheime beelden. Dan zijn alle gewone dingen bijzonder geworden.

Bernie King is een ondeugende kwajongen die zijn dorp vaak op stelten zet. ‘Apestreken’, zeggen de grote mensen dan. En ze noemen hem een ‘aap’. Op een dag wordt Bernie echt een aap. Daar zit de boze buurvrouw achter. Deze heks krijgt steeds meer kinderen in haar macht. Daan Remmerts de Vries is een van de beste schrijvers van Nederland. Bernie King en de magische cirkels is erg grappig. Bijvoorbeeld als Bernie in bomen klimt voor de tv-camera’s. Griezelen en lachen dus.

    • Karel Berkhout