boekberichten

Booker Prize winnaar Adiga wil nooit meer naar Duitsland

Aravind Adiga, de jongste winnaar van de Booker Prize, heeft zijn toernee door Duitsland afgezegd. Hij wil het land ‘in geen geval’ bezoeken na slechte reiservaringen in het verleden. „In mijn studententijd in Engeland heb ik veel gereisd, ook naar Duitsland. Daar kwam ik voortdurend in moeilijkheden omdat men mij voor een illegale immigrant hield. Dat was zeer onaangenaam. [...] Ik heb niet de minste interesse om ooit naar Duitsland en Oostenrijk terug te keren. Ik geloof niet dat ik dat ooit nog zal doen. Bovendien kan ik niet schrijven als ik op reis ben.” zei de auteur van The White Tiger in een interview in de Frankfurter Rundschau. Later zonderde hij Oostenrijk uit van zijn boycot. (HC)

Bernhard Schlink nu ook op micro sd

De verpakking is even groot als die van een standaard luisterboek en dat lijkt een tikje overdreven voor deze primeur: het luisterboek van Bernhard Schlinks De voorlezer is nu op ‘micro sd’ verschenen – een miniem geheugenkaartje voor computer, gps of mobiel dat bijna geheel achter een munt van 1 cent verdwijnt. Cossee, de uitgever van deze micro sd, spreekt van een wereldprimeur. Dat is het voor Nederland inderdaad, wereldwijd echter niet. In de VS zijn Tolstoj en de Bijbel al in dit formaat verkrijgbaar. In een klein plastic doosje zitten twee kaartjes (en dat scheelt met de 4 cd’s die je in het geval van een luisterboek hebt), waarbij op het kleinste kaartje het boek staat, en het grotere ding een adapter voor de computer is. Het kaartje past weliswaar niet (met of zonder adapter) in alle mobiele telefoons, maar de laptop begint zonder haperen met de voordacht van Schlinks roman door Hans Croiset. (TJ)

Na staatsletter volgt nu het Kafka-font

Twee weken nadat het Nederlands bureaucratisch apparaat een nieuwe vormgeving heeft gekregen – de overheid gebruikt voortaan voor al zijn uitingen in de speciaal ontworpen Rijksoverheid Serif – is er een tegenletter ontworpen: de Mister K Pro. De door de Finse ontwerper Julia Sysmäläinen gemaakte letter is gebaseerd op het handschrift van de antibureaucratische grootheid Franz Kafka. Naar verwachting is de Kafkaletter vanaf 1 december te koop via de website Fontshop. (AF)

Bekijk een pdf van de letter op: nrcnext.nl/links

Publiek praat mee over poet laureate

In Groot-Brittannië wordt bij de procedure voor de nieuwe poet laureate (vergelijkbaar met onze dichters des vaderlands) nu ook voor het eerst het publiek ingeschakeld. Dat moet leiden tot een opvolger voor Andrew Motion, wiens tienjarige ambtstermijn binnenkort afloopt. De Britse overheid heeft aangekondigd dat ze advies zal zoeken bij academici en poëziekenners en -instituties, maar dat ook het publiek zijn mening mag geven. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog niet bekend. De nieuwe Nederlandse Dichter des Vaderlands wordt in januari gekozen uit vijf genomineerden. (DL)

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

M.m.v. Hans Cottyn, Arjen Fortuin, Toef Jaeger en Dirk Leyman

    • Arjen Fortuin
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn