Ajax verrast bij HSV, Feyenoord uitgeschakeld

Als slot van een fraai staaltje balbeheersing schiet invaller Leonardo de bal in de tweede helft in het Duitse doel. Hij bezorgt Ajax daarmee de zege tegen HSV. Foto Reuters Leonardo of Ajax Amsterdam scores beside Hamburg SV's goalkeeper Frank Rost (L) during their UEFA Cup soccer match in Hamburg November 27, 2008. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY) REUTERS

Ajax heeft gisteren een verrassende zege behaald op HSV. Door een fraai doelpunt van de Braziliaan Leonardo werd het 0-1. Ajax is bijna zeker van de volgende ronde in het UEFA-Cuptoernooi. Feyenoord verloor met 3-0 bij Deportivo La Coruña en is uitgeschakeld.

Leonardo schoot de bal van de ene naar de andere paal en trof vervolgens in de rebound wel doel. Ajax heeft aan het slotduel tegen Slavia Praag, 17 december in de Arena, genoeg aan een punt. „En als Slavia Praag volgende week niet wint van HSV zijn we dan al zeker”, zei trainer Van Basten.

Ajax begon het duel op de slechte grasmat in Hamburg met dezelfde basisploeg die zondag van AZ verloor (2-0). Van Basten posteerde Sulejmani weer achter diepe spits Suarez. Bakircoglü mocht het weer op de rechterflank proberen. Net als in Alkmaar bleef Ajax vooral in de eerste helft verwijderd van het niveau dat het dit seizoen graag wil halen. Vooral Oleguer stapelde aanvankelijk fout op fout. Doelman Vermeer behoedde zijn ploeg met een fraaie reflex voor de openingstreffer. HSV, nummer vijf in de Bundesliga, kon voor eigen publiek ook niet imponeren. De club van Martin Jol, met Mathijsen in de verdediging, speelde afwachtend en moest zelfs toestaan dat Ajax na een slordige beginfase steeds meer controle over de wedstrijd kreeg.

„We durfden in de eerste helft niet echt te voetballen”, vond Van Basten. „In de tweede helft ging dat veel beter. Ik vind de zege daarom terecht. Dit is heel belangrijk voor Ajax. Dit geeft vertrouwen aan de jonge ploeg.”

Ajax kwam na rust één keer in gevaar. Guerrero schoot in de 60ste minuut op de lat, na een foutje van Enoh. De Afrikaan moest meteen plaatsmaken voor Gabri. De net van een hamstringblessure herstelde Sulejmani verliet tegelijk met Enoh het veld voor Leonardo.

Feyenoord leed tegen de nummer zeven van Spanje de derde opeenvolgende nederlaag in de UEFA Cup (Nancy 0-3, CSKA Moskou 1-3). De Rotterdamse club kwam het eerste halfuur nog goed door. De ploeg van Verbeek speelde vanuit een goede organisatie en hield veel man achter de bal. In de 30ste minuut raakte Feyenoord de regie over de wedstrijd kwijt toen de Spaanse verdediger Lopo van dichtbij scoorde. Feyenoord dwong in de eerste helft niet één kans af. De eenzame aanvaller Makaay, oud-speler van Deportivo, kreeg veel te weinig steun. Het gebrek aan echte vleugelspitsen brak Feyenoord op. Met een venijnig schot, knap gered door doelman Aranzubia, veroorzaakte Bruins kort na de pauze het eerste gevaar namens Feyenoord. Deportivo maakte daarna snel de wedstrijd af. Eerst gleed Kevin Hofland de bal onfortuinlijk in eigen doel, een minuut later haalde Guardado uit: 3-0. Makaay miste in de slotfase de enige grote kans van Feyenoord. De thuisclub liet nog enkele fraaie kansen op een hogere zege liggen.

Zowel de wedstrijd van Ajax in Hamburg als die van Feyenoord werd ontregeld door ongeregeldheden met Nederlandse toeschouwers. In Hamburg blokkeerden zo’n 450 Ajax-fans de Reeperbahn. Daarbij sneuvelden onder meer enkele ruiten van een hotel. Veertig relschoppers werden opgepakt. De Reeperbahn moest voor alle verkeer worden afgesloten.

Tijdens de rust en aan het begin van de tweede helft in La Coruña vernielden supporters van Feyenoord tientallen stoeltjes. Ze wierpen de gesloopte spullen over de hekken en relingen van hun vak heen. „Te achterlijk voor woorden”, zei algemeen directeur Gudde van Feyenoord. (ANP)