Aanhangers van de regering staan paraat

Regeringsaanhangers hopen op een vreedzame oplossing voor de Thaise vliegveldbezettingen, maar ze zijn bereid om zelf de situatie „af te handelen”. Ze zijn tegen een legercoup.

Shinawat Habunphad

Voorstanders van de gekozen regering in Thailand maken zich op voor de tegenaanval, nu de anti-regeringsdemonstranten vastbesloten zijn hun bezetting van de luchthavens in Bangkok vol te houden, en speculatie over een staatsgreep door het leger aanhoudt.

Als supporters van voormalig premier Thaksin Shinawatra verenigden de regeringsaanhangers zich al in 2006, toen de regering onder druk kwam te staan door protesten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD). Nu de PAD opnieuw probeert om de regering – die bestaat uit erfgenamen van Thaksin – weg te krijgen, gaan zij opnieuw de straat op, nu onder de naam Verenigd Front voor Democratie tegen Dictatorschap (UDD). Met hun rode shirts onderscheiden ze zich van de in het geel gehulde PAD. Bij gevechten tussen beide groepen vielen de voorbije maanden enkele doden.

In Bangkok, achter een barricade van autobanden en bewaakt door een eenzame jongen met helm en honkbalknuppel, staat het hoofdkwartier van de UDD. Leider Shinawat Habunphad, voormalig taxichauffeur en nu manager van een radiostation, betreurt dat er doden zijn gevallen nadat de UDD de straat opging. Maar hij zegt ook: „De medestanders van de PAD overtreden de wet en wanneer ze worden gearresteerd gaan ze vechten, zelfs schieten. Het is onze plicht, de plicht van de mensen, om dan in te grijpen en de mob tegen te houden.”

Wat is de UDD van plan nu deze crisis voortduurt?

„Wij zullen eerst afwachten wat de regering doet. De schade voor het land is nu zo groot dat zij deze situatie niet lang kan laten voortduren. Wij hopen dat de regering de noodtoestand zal toepassen en de politie de luchthavens ontruimt. Als de regering dat niet doet, vrees ik dat het zal leiden tot een botsing tussen ons en de PAD. Als de regering het niet doet, zal het volk de PAD moeten afhandelen.”

Zal dat leiden tot meer doden?

„Bij een botsing tussen politie en de PAD kan het geweld nog in de hand worden gehouden, want de politie is gedisciplineerd en moet zich houden aan de wet. Maar als de ene mensenmassa botst met de andere, is er geen discipline. De schade zal veel groter zijn.”

Men speculeert dat het leger van plan is de macht te grijpen. Wat vindt u daarvan?

„We hebben al tegen de mensen gezegd: bij het allereerste signaal van een staatsgreep, doen we onze rode T-shirts aan en gaan we naar het Sanaam Luang plein om te demonstreren tegen de dictatuur. Dan wordt het een gevecht van de massa tegen het leger.

„Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren. Gisteren waren er geruchten over een coup, toen heb ik meteen een persconferentie gehouden om te zeggen dat het dan tot gevechten zal komen. Onze medestanders in het noordoosten van het land begaven zich al naar de centra van de provincies. De militairen zijn toen weer teruggegaan naar hun barakken. En wij hebben tegen de mensen gezegd: blijf waar je bent, tot er écht een coup wordt aangekondigd.”

Sommige Thai hopen dat een legercoup eindelijk stabiliteit brengt.

„Als er een coup wordt gepleegd, is Thailand geen democratie meer. Het schaadt de reputatie van ons land onder investeerders en bij andere landen. Het land lijdt nog steeds onder de vorige coup [in 2006, toen Thaksin Shinawatra werd afgezet, red.]. De internationale gemeenschap zal een militair regime niet ondersteunen. Ze zullen ons boycotten. De vorige keer is er in 18 maanden geen enkele minister van de Europese Unie in Thailand geweest.”

Hoeveel mensen denkt u op de been te kunnen brengen?

„Ik weet niet hoeveel mensen de straat op zullen gaan. Maar wij vertegenwoordigen alle mensen die tegen de PAD zijn, en dat komt neer op bijna het hele land. Alle mensen die de schade ondervinden van wat de PAD doet. De PAD vertegenwoordigt maar een handvol mensen. Bovendien betalen zij illegale immigranten uit Cambodja en Birma om mee te doen, alleen om hun aantallen op te krikken.”

Ziet u nog een oplossing zonder bloedvergieten?

„Ik denk dat er maar twee oplossingen mogelijk zijn: of de overheid gaat de de noodtoestand gebruiken om de luchthavens te laten ontruimen door de politie, of het komt tot een botsing tussen ons en de PAD. Voor onderhandelen is het te laat. De PAD is al een half jaar bezig en heeft nooit vreedzaam onderhandeld. Dat station zijn we gepasseerd.”

    • Elske Schouten