Aandacht voor de walvishaai

(Foto AFP/Sam Panthaky) Representatives of the Discovery Channel pose with a life size inflatable model of a Whale Shark kept on a camel cart at Porbandar, some 400 kms. from Ahmedabad on November 27, 2008. The event was staged during an awareness program on the occasion of World Shark Day. AFP PHOTO/ Sam PANTHAKY AFP

Vertegenwoordigers van Discovery Channel poseren bij een levensgroot opblaasmodel van een walvishaai op een kamelenkar in Porbandar, in het westen van India. De kar werd rondgetrokken op de jaarlijkse Whale Shark Day, waarbij zo’n duizend studenten, vissers en marine-experts hun steun voor het behoud van ’s werelds grootste vis betuigden.

De walvishaai (rhincodon typus, ook wel ‘vriendelijke reus’ genoemd) is een bedreigde diersoort. Wereldwijd zijn er slechts duizend exemplaren bekend. Walvishaaien worden zowel in de open oceaan als aan de kust aangetroffen. In ontwikkelingslanden wordt er nog steeds op ze gevist.

Een walvishaai is ongeveer acht meter lang, weegt zo’n 15 ton en heeft 300 rijen kleine tanden, maar voedt zich met plankton en kleine visjes. Walvishaaien zwemmen niet harder dan 5 kilometer per uur, en ze worden tussen de 100 en 150 jaar oud. De stippen en strepen van elke vis zijn uniek.