18 terroristes in Irak melden zich

Achttien jonge vrouwen die zich gereedhielden voor zelfmoordterreur in het noorden van Irak, hebben zich aan het Amerikaanse leger overgegeven. Dat heeft de Amerikaanse generaal-majoor Mark Hertling bekendgemaakt. Volgens Amerikaanse cijfers zijn dit jaar 31 aanslagen uitgevoerd door 35 vrouwelijke zelfmoordterroristen. Waarom hun aandeel zo hard is gegroeid, is niet duidelijk. Gespeculeerd wordt dat terreurorganisaties meer vrouwen inzetten omdat zij vaak niet worden gecontroleerd bij checkpoints, of omdat zich minder mannen aanmelden. Volgens Hertling hadden een geestelijke en zijn verwanten de achttien vrouwen ervan overtuigd dat zelfmoordterreur in strijd is met de islam. Hij zei dat het gaat om jonge vrouwen uit vooraanstaande families. Volgens een eerste onderzoek stonden ze onder controle van Al-Qaeda-in- Irak, dat routineus zelfmoordterroristen inzet. (AP)