'Ze zochten naar Britten en Amerikanen'

Ooggetuigen vertellen over de aanvallers in Mumbai. „Ik stond achter ze. Als ze zich hadden omgedraaid, was ik het geweest die eraan was gegaan.”

Precies toen de liftdeuren zich openden en Alan Jones de lobby van het Oberoi Trident Hotel wilde betreden, weerklonken harde knallen. „Een Japanse man, een van de vier personen in de lift, werd geraakt door geweervuur en raakte gewond”, vertelde Jones, die voor zaken in Mumbai was, tegen de BBC.

„Ik drukte als een gek op het knopje ‘deuren sluiten’ maar ik moest de voet van de neergeschoten man eerst wegduwen”, beschreef Jones de situatie. „We gingen terug naar onze kamers op de achtentwintigste verdieping maar werden meteen geïnstrueerd om naar een ‘veilige’ ruimte in de kelder te gaan. Na ongeveer een uur werden we uit het hotel geëscorteerd.”

Alex Chamberlain, een Brit die eveneens voor zaken in Mumbai was, wist ook te ontsnappen uit het Oberoi Trident Hotel. Tegen de Britse zender Sky News vertelde hij dat hij samen met dertig tot veertig andere gasten onder schot werd genomen door overvallers, die hen opdroegen de trap naar de bovenste verdiepingen van het hotel te nemen. „Ze zeiden iedereen de handen boven het hoofd te doen, waarna ze vroegen of er Britten of Amerikanen bij waren. Een vriend zei tegen me: ‘Ga niet de held uithangen, vertel niet dat je Brit bent’.”

Alex Chamberlain: „Ik weet zeker dat dit is waar het allemaal om gaat. Ze [de overvallers, red.] praatten specifiek over Britten en Amerikanen.”

Uiteindelijk wist Chamberlain naar eigen zeggen te ontsnappen via een branduitgang.

Een andere Brit, Rakesh Patel, werd eveneens geconfronteerd met aanvallers die gericht op zoek waren naar Britse en Amerikaanse burgers. Patel was gisteravond in het Taj Mahal Palace & Tower Hotel, naast het Oberoi Trident de tweede, prestigieuze hotellocatie in Mumbai waar de terroristen het op voorzien hadden. Patel vertelde tegen een Indiaas televisiestation hoe hij samen met ongeveer een dozijn andere buitenlanders bijeen werd gedreven en naar boven gedirigeerd.

Patel: „Ze zeiden dat ze iedereen met Britse of Amerikaanse paspoorten wilden hebben en toen dreven ze ons naar boven. Ik denk dat ze ons naar het dak wilden meenemen.” Op de achttiende verdieping slaagde Patel er, samen met een andere gijzelaar, in om het hotel te ontvluchten.

In het treinstation Chattrapati Shivaji Terminus, een van de drukste treinstations van heel India, leken de aanslagplegers daarentegen willekeurig slachtoffers te willen maken. Vier jonge mannen met grote machinepistolen, gekleed in zwarte T-shirts en blauwe spijkerbroeken, stormden gisteravond naar binnen, zo vertelde Nasim Inam tegenover persbureau Associated Press. „Ze schoten gewoon lukraak om zich heen en renden toen weg”, aldus Inam, „meteen vielen er mensen op de grond.”

Inam schat de daders niet ouder dan vijfentwintig jaar. „Ze waren zo jong. Het waren jonge jongens”, aldus Inam. „Ik stond achter ze. Ik stond er pal achter. Als ze zich hadden omgedraaid, was ik het geweest die eraan was gegaan.”