Vind ze maar eens, tweedeeltijdbanen

Fulltime werkende vaders missen heel veel van het opgroeien van hun kind.

Ondertussen mist het kind een vaderlijk rolmodel.

De interviews met drie vaders (nrc.next, 25 november) roepen irritatie bij mij op. Een vader zegt om 19.30 uur thuis te zijn en dan nog een paar uurtjes met zijn kind te spelen. Misschien lukt dat bij een kindje van vier maanden nog, maar daarna moet het kind al gauw om 19.00 uur naar bed. Met wat geluk ziet hij zijn kind straks nog een half uurtje per dag, voordat hij ’s morgens vertrekt.

Verder wordt er erg makkelijk gepraat over parttime werkende vrouwen. Het valt echt niet mee om een leuke parttime baan te vinden. Helaas spreek ik uit ervaring. Sla de krant maar open, er staan voornamelijk fulltime banen in. Net als de FNV vind ik partners die ieder 32 uur werken de meest ideale situatie. De kinderen zien dan beide ouders evenveel, zodat beiden rolmodel zijn. Je hoeft dan ook niet negen uur per dag te werken, wat minder productieve tijd oplevert en nauwelijks tijd voor de kinderen.

Van een vader die alleen in het weekend en de vakanties met zijn kind speelt, heb ik nooit goede voorbeelden gezien. Je mist echt veel van je kind als je fulltime werkt.

Maar zie die twee keer 32 uur maar eens voor elkaar te krijgen. Ik ken in mijn omgeving slechts één stel dat het is gelukt. Ik heb nu zwangerschapsverlof, maar werkte zelf tot voor kort 32 uur als leidinggevende. Mijn vriend daarentegen kan geen baan vinden voor minder dan 40 uur.

Omdat ik zelf jaren heb gedacht geen kinderen te willen heb ik niet aangestuurd op nóg minder uren. Als vrouw moet je eigenlijk zorgen tussen je 25ste en 30ste bij een goed bedrijf binnen te zijn en te blijven. Zodat je naar minder uren kan, zodra je een kind op de wereld hebt gezet. Als je net bij een nieuwe baan bent begonnen waarin je een aantal uren hebt afgesproken, is het not done om binnen een jaar alweer over vermindering van je uren te beginnen. Dat geldt voor mannen en vrouwen.

Werkgevers kunnen niet altijd optimale flexibiliteit van iedereen verwachten. Een vrouw met een gezin' die 32 uur werkt, heeft over het algemeen niet voor niets voor 32 uur gekozen en zit er niet op te wachten om daarnaast nog veel overuren te maken. Het is niet verwonderlijk dat veel vrouwen hun eigen bedrijfjes beginnen, om zelf te beslissen over het aantal uren en de indeling ervan.

Paula Arendsen (37) was tot voor kort vestigingsmanager bij een Rabobank. Ze is op zoek naar een deeltijdbaan voor na haar zwangerschap.

    • Paula Arendsen