Veroordeelde stichting wierf geld Turken

De in Duitsland wegens verduistering veroordeelde Turks-Duitse liefdadigheidsstichting Deniz Feneri (Vuurtoren) heeft ook in Nederland geld ingezameld. Het zou gaan om enkele miljoenen euro’s.

Volgens ingewijden werden donateurs geworven tijdens bijeenkomsten in zalen en via een islamitische satellietzender.

Ook de Rotterdamse deelgemeente Charlois heeft in 2005 tienduizend euro aan de organisatie gedoneerd bij een inzamelingsactie voor de slachtoffers van een aardbeving in Pakistan. „We hebben in goed vertrouwen gegeven”, zegt een woordvoerster van de deelgemeente, die zich beraadt op stappen tegen de stichting.

Bestuurders van Deniz Feneri werden in september door een rechtbank in het Duitse Frankfurt veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot zes jaar. Volgens de rechtbank hebben ze zich schuldig gemaakt aan verduistering van 43 miljoen euro. Achttien miljoen euro werd volgens de Duitse justitie doorgesluisd naar politieke vrienden in Ankara, voornamelijk gelieerd aan de regeringspartij AKP.

De Turkse Federatie van Democratische Sociale Verenigingen in Nederland (DSDF) heeft het ministerie van Justitie vorige maand per brief gewezen op de inzamelingsacties. „In Europese landen waar een grote groep mensen van Turkse origine woont, worden reeds sinds geruime tijd gelden gecollecteerd door een beroep te doen op de gemeenschappelijke morele waarden en de sociaal-economische positie van deze groep”, aldus de brief.

De federatie wil dat het ministerie actief de Turkse gemeenschap beschermt tegen „dit soort activiteiten van veelal islamitische organisaties”. Federatievoorzitter Gültekin Ertugrul spreekt van „tienduizenden gedupeerden” die samen drie à vijf miljoen euro zouden hebben gedoneerd.

Volgens donateur Osman Zahma, die 1.000 euro gaf aan Deniz Feneri, riepen imams in moskeeën van Milli Görús op om aan de stichting te geven. Zahma, die de slachtoffers probeert te verenigen, spreekt van uitgekiende praktijken. Volgens hem werden donateurs van grote bedragen tijdens bijeenkomsten en op een islamitische zender uitgebreid in het zonnetje gezet. „Bedoeld om anderen op te zwepen ook geld te geven.”

Dit is niet de eerste keer dat Turken in Europa slachtoffer worden van grootscheepse oplichting. Vanaf de jaren negentig tot enkele jaren geleden haalden islamitische fondsen bij 200.000 Europese Turken ongeveer vijf miljard euro op. Velen raakten hun geld kwijt.

    • Ahmet Olgun