Tsjechisch Hof: nieuw EU-verdrag niet in strijd met grondwet

Warschau. Het Tsjechische Constitutionele Hof heeft gisteren het groene licht gegeven voor de ratificatie van het Verdrag van Lissabon, het pact dat de EU slagvaardiger moet maken. Volgens de rechters is het niet in strijd met de grondwet. De Tsjechische president Klaus beweerde eergisteren nog het tegenovergestelde. In een toespraak voor het Hof zei hij dat het verdrag de invloed van Tsjechië in de EU vermindert en de soevereiniteit aantast. De uitspraak is een opsteker voor premier Mirek Topolánek, een voorstander van het verdrag, en werd met spanning tegemoet gezien: op 1 januari wordt Tsjechië voorzitter van de EU. Door de uitspraak mag het parlement nu stemmen over het verdrag, maar waarnemers denken dat de senaat nog dwars kan liggen. Bovendien moet Klaus de ratificatie ondertekenen. De president suggereerde maandag dat hij zijn handtekening pas zal zetten als Ierland het verdrag goedkeurt. De Ieren verwierpen het verdrag tijdens een referendum. De Ierse regering overweegt voor volgend jaar een nieuwe volksraadpleging.